main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2023 — 15:55

Burgemeester Oldebroek (VVD) over succes BBB: ‘Tijdens het spel de regels veranderen: daar wordt niet goed op gereageerd’

De winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat zien dat er veel onvrede is over de huidige bestuurscultuur in ons land. Burgemeester Tanja Haseloo (VVD) van de Gelderse gemeente Oldebroek snapt dit wel. Ze zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Tijdens het spel de regels veranderen, en dat geldt op een aantal thema’s, daar wordt niet heel goed op gereageerd.”

Als politiek bestuur kun je nu eenmaal niet iedereen tevreden houden, merkt ook Haseloo in haar gemeente. BBB won een flink aantal stemmen in Oldebroek, onder meer ten koste van een groot aantal christelijke partijen die normaliter goed scoren in de Biblebelt. “Ik denk dat mensen het nodig vonden om hun stem op BBB uit te brengen. Als ik kijk naar mijn gemeente, en ik ben geen onderzoeker, hoor ik toch in toenemende mate dat mensen perspectief missen. Dat ze zich zorgen maken over de leefbaarheid van het platteland. Dat boeren zich zorgen maken over hun toekomst. En niet in de laatste plaats zien we dat ook de geestelijke gezondheid van de boeren onder druk staat.”

Land- en Tuinbouworganisatie LTO is vandaag niet voor niets een campagne gestart onder de naam: Taboer, waarin ze aandacht vragen en menskracht bieden om de psychische problemen van boeren bespreekbaar te maken.

Formaties van colleges in de provincie

Haseloo onderschrijft dat een flink aantal stemmen ook een hoop verantwoordelijkheid met zich meebrengt. “Zo’n winst van de BBB is wellicht een schreeuw om hulp van de gemeenschap. Toch kunnen zij wellicht niet alles waarmaken wat ze beloven. Dan moet je alsnog het gesprek aangaan, Niet alles zal lopen zoals ze willen.”

Ze vindt het spannend om te zien hoe er de komende weken en maanden in alle provincies colleges worden gevormd. “Er moet samengewerkt worden. We moeten het in Nederland nog altijd doen met meerderheden. Dus het is spannend om te kijken wat die meerderheden worden in die verschillende provincies en wat voor collegeprogramma daar uitkomt.”

Voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) denkt dat het nog wel eens kan meevallen wat betreft die formaties. Hij verwijst naar de kandidaten op de BBB-lijsten. “Je ziet veel mensen die uit het CDA en VVD afkomstig zijn. Die willen graag meedoen. Die gaan niet langs de kant staan als ze dat niet hoeven te doen.”

Ten Broeke verwacht ook niet dat de opstelling van Caroline van der Plas roet in het eten zal gooien. “Eigenlijk heeft zij aangegeven stikstof als probleem niet als zodanig te ontkennen. De oplossingen die tot nu toe naar voren zijn gebracht, dáár wil zij verandering in. Ik denk dat BBB zich nog wel eens zou kunnen onderscheiden van andere populisten die met enorme beloften kwamen en dat vervolgens niet konden waarmaken.”

Haseloo is het daarmee eens, en geeft aan dat er de partij van BBB al twee jaar bezig is met het klaarstomen van de toekomstig Statenleden. “Ze ontkennen de problemen ook niet, maar ze hebben zoiets van: laten we eens beginnen bij het begin en niet bij waar willen we uitkomen.” Op lokaal niveau kan er natuurlijk veel worden gedaan. Sommige zaken liggen echter buiten haar macht, omdat die op het bordje van de provincie komen.

Niet gezien worden

Een ander groot probleem is dat veel mensen in de regio zich niet gezien voelen door Den Haag. De afstand is voor hen te groot. Voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel Lodewijk Asscher herkent deze kwestie. “Ik werk veel in gebieden in het land waar mensen het heel moeilijk hebben, zoals Heerlen-Noord en Arnhem-Oost. We hebben wel een miljoen mensen in wijken waar je minder gezond bent, eerder dood gaat en waar het onveilig is. Daar is die afstand heel groot, dus daar gaan heel veel mensen allang niet meer stemmen. En daar merken ze: al die goede dingen waar Nederland het over heeft, daar profiteren wij niet van.”

Het uitstellen van het oplossen van het stikstofprobleem alleen lost volgens Asscher niets op. Waar volgens de oud-PvdA-leider wel werk aan de winkel is, is dat mensen het gevoel hebben dat er “een heel kleine groep mensen is het heel erg goed heeft en dat heel veel anderen daar niet van profiteren. Daar zal je politieke keuzes voor moeten maken om dat te veranderen.”

Han ten Broeke verwijst naar medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, denktank van de PvdA, René Cuperus. Hij zei dat er in Nederland voornamelijk sprake is van een prestatie- en representatiecrisis. “Prestaties van kabinetten en overheid, maar ook dat er steeds minder gerepresenteerd wordt. Dat mensen zich steeds minder vertegenwoordigd voelen.”

Lees ook:

Extra zetel voor BBB: ‘Kabinet moet regeerakkoord aanpassen, één partij heel ongelukkig’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer