Ilona Lagas (BBB) ziet beweging bij VVD en CDA op stikstof en wil praten
Aankomend leider in de Eerste Kamer voor de BoerBurgerBeweging (BBB) Ilona Lagas wil in gesprek met VVD en CDA over het stikstofbeleid. Volgens Lagas is er met haar partij te praten, zo lang de twee regeringspartijen afzien van 2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot en gedwongen uitkoop van boeren.
Lagas ziet "beweging" bij de VVD en het CDA na de monsterzege voor BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen. "Premier Rutte heeft al iets laten doorschermen en Wopke Hoekstra hebben we horen zeggen: we moeten wel gaan bewegen", zegt Lagas in WNL Op Zondag op NPO 1.
VVD-leider Mark Rutte noemde de grote zege van BBB "een heel duidelijke schreeuw naar de politiek". De verkiezingsuitslag speelt een "rol van betekenis" bij stikstofbesluiten, zei hij. CDA-voorman en vicepremier Wopke Hoekstra heeft gezegd dat het kabinet niet zomaar door kan gaan "op stijl en inhoud" zonder iets te veranderen.
'Democratie bovenaan'
Toch stemden een meerderheid van de Nederlanders op partijen die achter het huidige stikstofbeleid staan. "Democratie staat altijd bovenaan", zegt Lagas. Ze wil voorkomen dat er "welles-nietes-spelletjes" ontstaan. "Ik denk dat het veel belangrijker is om te kijken: hoe krijgen we met elkaar de neuzen dezelfde kant op?"
"De eerste stap is dat men weet waar wij voor staan en wat wij belangrijk vinden ten aanzien van het stikstofvraagstuk", zegt Lagas. Haar partij is "absoluut" bereid zaken te doen, maar zal niet instemmen met 2030 en het onteigenen van boeren, benadrukt ze.
Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Populisme
Ze vindt het vervelend dat haar partij door sommigen als populistisch wordt gezien. "Dat zijn van die dingen waar je op een gegeven moment wel een beetje moe van wordt. Van oorsprong is het geen verkeerd woord, maar ik vind het vreemd dat een nieuwe partij die opkomt voor de burger zo wordt geframed", zegt Lagas. "Wij willen gewoon dat de politiek werkt voor de burger, niet andersom."
Volgens de partijprominent wordt "vaak vergeten" dat er door BBB heel hard gewerkt is aan lijsten met geschikte kandidaten voor de Provinciale Staten de Eerste Kamer. "Vanaf het moment dat Caroline van der Plas in Den Haag aankwam op de trekker, is er gebouwd aan groepen per provincie."
"We kwamen zeker één keer in de drie weken met het hele team samen. Er werden trainingen gegeven, bijvoorbeeld debattrainingen. Er werd ook gekeken naar speeches van Barack Obama. Ik heb soms met mijn oren staan klapperen", zegt Lagas. Door die intensieve trainingen vielen er mensen af die "gewoon geen zin hadden om zoveel tijd te investeren zonder dat ze überhaupt wisten of ze op een lijst kwamen." Op die manier zijn goede mensen overgebleven, zegt Lagas.
Fouten
Wel denkt ze dat de BBB'ers "absoluut" fouten gaan maken en dat er mensen gaan uitvallen. "Het zou heel gek zijn als dat niet zo is. We zijn geen Noord-Koreaans regime." Maar "ook mensen die wat lager op de lijst stonden, hebben alle trajecten moeten doorlopen", verzekert ze.