main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 19 maart 2023 — 12:48

CDA-prominent Van Toorenburg staat achter ‘keiharde manager’ Wopke Hoekstra en hoopt op terugkeer Pieter Omtzigt

CDA-prominent en gedeputeerde in Limburg Madeleine van Toorenburg blijft na de verkiezingsnederlaag voor de Provinciale Staten achter partijleider Wopke Hoekstra staan. “Ik denk dat hij nu kan bijten en schudden. Laat het hem maar doen”, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

De monsterzege van nieuwkomer BoerBurgerBeweging lijkt met name ten kost te gaan van het CDA. Op basis van de exitpolls haalt de partij in de senaat vijf zetels, een verlies van vier. Van Toorenburg rekent Hoekstra de nederlaag niet aan. Volgens het voormalig CDA-Kamerlid was er in aanloop naar de verkiezingen te weinig aandacht voor de regio en ging het met name over de landelijke politiek.

“Het ging niet over de provincie, maar over rechts tegen links. Het was meteen een valse start. Ik dacht: doe dit niet. Ga in gesprek over de problemen in de provincie”, zegt de CDA-gedeputeerde.

Ze hoopt dat zelfstandig Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt terugkeert bij het CDA. “Ik heb veertien jaar met die man gewerkt, we hebben heel veel met elkaar meegemaakt. Ik had hem er heel graag bijgehouden. Wat mij betreft komt hij terug, gisteren al.”

Maar een eventuele terugkeer van Omtzigt “is volgens mij niet de enige oplossing”, zegt Van Toorenburg. “We moeten ervoor zorgen dat we het verhaal voor de plattelandregio’s met elkaar beter neerzetten.” Daar is het CDA in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen niet goed in geslaagd, vindt ze. “We hebben niet kunnen overbrengen dat dat verhaal werkt voor de regio’s en heel Nederland. Het gaat niet alleen over stikstof, het gaat om intrinsieke problemen.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast! Tekst gaat hieronder verder.

Hoekstra

Het CDJA, de jongerenbeweging van het CDA, vindt dat partijleider Hoekstra moet plaatsmaken. Van Toorenburg is het daar niet mee eens. “Laat hem nu vooral de komende twee jaar niet het aardige populaire mannetje hoeven zijn. Laat hem de beuk erin gooien om ervoor te zorgen dat wat moet gebeuren ook lukt.”

Die rol past Hoekstra, denkt ze. “We hebben nu gezien: Nederland wil uitvoeringskracht, de regering moet er zijn voor heel Nederland. Dan is Hoekstra een keiharde manager en onderhandelaar.”

Lees ook: 

CDA-prominent Madeleine van Toorenburg: CDA in provincie tegen kabinetsbeleid

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer