Oud-formateur Rosenthal: ‘Het Iraanse regime moet tot verantwoording worden geroepen’
Een halfjaar terug kwam de Iraanse bevolking in opstand tegen het regime, na de dood van de 22-jarige student Mahsa Amini. Sindsdien gaan nog altijd dagelijks duizenden Iraniërs de straat op om te demonstreren voor een eerlijkere rechtsstaat. Onder leiding van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is het Comité Iran Vrij opgericht.
Het comité bestaat onder meer uit voormalig bewinds- en Kamerleden als Maxime Verhagen, Barbara Visser, Gert-Jan Seegers en Gerrit Valk. Daarnaast zijn er ook opiniemakers en mensen van Iraanse afkomst verbonden aan het comité.
Regime met de dag strenger
Rosenthal vertelt bij Goedemorgen Nederland op NPO1 dat het regime met de dag strenger wordt. "Er zijn ruim 500 doden, tenminste 20.000 arrestaties en publieke ophangingen geweest. Het is vooral een vrouwenbeweging en er zijn vrouwen op wie heel doelbewust op de ogen is geschoten. Gisteren is er een rapport uitgekomen waaruit blijkt dat ook kinderen worden gemarteld."
De oud-bewindvoerder pleit dat Nederland samen met andere Europese landen in opstand komt en solidariteit betuigt aan de mensen die zich verzetten tegen het strenge Iraanse regime. Het comité is pas tevreden als het Ayatollah-regime is verdwenen en er een democratische rechtsstaat voor in de plaats komt. "Een waarin alle vanzelfsprekende vrijheden kunnen plaatsvinden, zoals vrijheid van meningsuiting, verkiezingen, vrijheid van religie. Dat 't allemaal tot z'n recht kan komen in een vrij land."
Masih Alinejad
Vrijdagmiddag bezoekt Rosenthal samen met Masih Alinejad de Tweede Kamer om te praten over de Iraanse demonstraties. Gisteravond was Alinejad te gast bij Op1 waar ze vertelde over haar straat tegen het regime. Rosenthal zegt over Alinejad: "Zij is een van de meest vooraanstaande opponenten van het regime. Ze is al geruime tijd geleden met haar gezin Iran ontvlucht en komt met gevaar voor eigen leven op voor de goede zaak."
Tekst gaat verder onder de tweet
Met haar strijd voor gelijkheid en vrijheid in Iran is ze wereldberoemd geworden: journalist @AlinejadMasih. ''Het is eng om te zien dat de vrije wereld het toelaat dat de Islamistische Republiek Europese mensen vermoord op Europees grondgebied.'' #Op1 #WNL pic.twitter.com/Uxm1YRWtae
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 16, 2023
"Zij zegt dat dit zo belangrijk is dat we dit gaan doen en zij zullen vanaf hun kant alles er aan doen om ons in contact te brengen met de juiste mensen. Ze heeft op ons een appèl gedaan om te zorgen dat wij als een van de eersten ervoor zorgen dat ook in andere Europese landen dergelijke comités worden opgericht", zegt Rosenthal.
'Misdaden tegen de menselijkheid'
Concreet wil Rosenthal dat Nederland ten eerste echt solidariteit betuigt en dat tot uitdrukking brengt. Daarnaast moet de Europese Unie acties ondernemen. "Op dit moment aarzelt de EU om de revolutionaire garde van Iran tot terroristische organisatie te verklaren. En dat je moet zeggen: de Ayatollahs begaan misdaden tegen de menselijkheid en dat betekent dat ze ter verantwoording geroepen moeten worden. En als dat niet anders kan, dan in een internationaal tribunaal."
Rosenthal hoopt verder dat de EU een handelsstop zet met Iran. Alleen consumentengoederen zoals medicijnen zouden nog verhandeld mogen worden.