main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2023 — 08:19

Van der Plas gaat mogelijk in tien provincies formaties leiden: ‘Geen 2030 en geen onteigening boeren’

Caroline van der Plas was met de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen. In tien provincies lijkt haar partij de grootste te zijn. Een ding is duidelijk voor de BBB-leider als zij coalities gaat vormen: “Geen 2030 en geen onteigening van boeren”, zo vertelt Van der Plas bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Na de succesavond bij de Provinciale Staten kan de BBB-leider haar geluk niet op. De standpunten waar zij zich zo hard voor heeft gemaakt kunnen overeind blijven staan als zij mogelijk in tien provincies formaties gaat leiden. “Geen 2030 en geen onteigening van de boeren. Dat moet keihard in het coalitieakkoord komen te staan.”

Eisen Van der Plas

“Het lijkt mij nog best ingewikkeld”, reageert politiek verslaggever bij EenVandaag Marloes Lemsom, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, op de eisen van Van der Plas.

Stikstofminister Christianne van der Wal is al een langere tijd bezig met een nieuwe stikstofwet, waar als doel wordt gesteld de halvering van de stikstofuitstoot in 2030. D66 zit daar bovenop en wil dat die datum er echt komt. Het CDA deed er eerder voorzichtig al afstand van noemde het jaartal ‘niet heilig’. “Het wordt een ingewikkelde onderhandeling binnen de coalitie.”

‘Storm van blijdschap’

Van der Plas is enorm trots op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. “Het is een storm van blijdschap en ongeloof. Al die winst in de provincies”, zegt ze.

Zoals het er nu uitziet is Van der Plas met BBB in tien provincies de grootste. “Dat gaat beteken dat wij dat gewoon gaat doen”, vertelt de BBB-leider. “Wij gaan verkenners inzetten en nemen het initiatief. Wij hopen dat andere partijen openstaan voor ons. Wij hebben hen ook nodig.”

Na feestvieren is er natuurlijk ook werk aan de winkel. Met zoveel zetels in de provincies moet Van der Plas haar partijgenoten gaan optrommelen en klaarmaken voor de Provinciale Staten. “Zij zitten zelf ook nog in een roes van wat er allemaal is gebeurd, maar zij zijn er klaar voor”, verzekert Van der Plas.

Lees ook: 

Wat als BBB de grootste wordt bij de Provinciale Staten? ‘Van der Plas kan hetzelfde probleem krijgen als Baudet’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer