main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2023 — 08:19

Van der Plas gaat mogelijk in tien provincies formaties leiden: ‘Geen 2030 en geen onteigening boeren’

Caroline van der Plas was met de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen. In tien provincies lijkt haar partij de grootste te zijn. Een ding is duidelijk voor de BBB-leider als zij coalities gaat vormen: “Geen 2030 en geen onteigening van boeren”, zo vertelt Van der Plas bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Na de succesavond bij de Provinciale Staten kan de BBB-leider haar geluk niet op. De standpunten waar zij zich zo hard voor heeft gemaakt kunnen overeind blijven staan als zij mogelijk in tien provincies formaties gaat leiden. “Geen 2030 en geen onteigening van de boeren. Dat moet keihard in het coalitieakkoord komen te staan.”

Eisen Van der Plas

“Het lijkt mij nog best ingewikkeld”, reageert politiek verslaggever bij EenVandaag Marloes Lemsom, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, op de eisen van Van der Plas.

Stikstofminister Christianne van der Wal is al een langere tijd bezig met een nieuwe stikstofwet, waar als doel wordt gesteld de halvering van de stikstofuitstoot in 2030. D66 zit daar bovenop en wil dat die datum er echt komt. Het CDA deed er eerder voorzichtig al afstand van noemde het jaartal ‘niet heilig’. “Het wordt een ingewikkelde onderhandeling binnen de coalitie.”

‘Storm van blijdschap’

Van der Plas is enorm trots op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. “Het is een storm van blijdschap en ongeloof. Al die winst in de provincies”, zegt ze.

Zoals het er nu uitziet is Van der Plas met BBB in tien provincies de grootste. “Dat gaat beteken dat wij dat gewoon gaat doen”, vertelt de BBB-leider. “Wij gaan verkenners inzetten en nemen het initiatief. Wij hopen dat andere partijen openstaan voor ons. Wij hebben hen ook nodig.”

Na feestvieren is er natuurlijk ook werk aan de winkel. Met zoveel zetels in de provincies moet Van der Plas haar partijgenoten gaan optrommelen en klaarmaken voor de Provinciale Staten. “Zij zitten zelf ook nog in een roes van wat er allemaal is gebeurd, maar zij zijn er klaar voor”, verzekert Van der Plas.

Lees ook: 

Wat als BBB de grootste wordt bij de Provinciale Staten? ‘Van der Plas kan hetzelfde probleem krijgen als Baudet’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer