main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
BATHMEN - BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen. ANP SEM VAN DER WAL
16 maart 2023 — 14:29

BBB nog groter dan gedacht, voorlopige prognose brengt partij op zestien zetels

De overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) blijkt nog groter dan gedacht. Een nieuwe voorlopige prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP brengt de partij van Caroline van der Plas op zestien zetels in de Eerste Kamer. Mogelijk worden dat er zelfs nog zeventien. Daarmee is de BBB vanuit het niets de grootste: de combinatie GroenLinks-PvdA blijft voorlopig op vijftien zetels steken, één zetel winst.

De BoerBurgerBeweging heeft vooral veel stemmen getrokken op het platteland, blijkt uit een analyse van het ANP. Uit de voorlopige uitslagen van de verkiezingen valt op te maken dat de BBB (rond 12.20 uur) in plattelandsgemeenten bijna 30 procent van de uitgebrachte stemmen heeft behaald, tegen zo’n 13 procent in verstedelijkte gemeenten.

Vergelijking met grote steden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemeenten aan de hand van het aantal adressen per vierkante meter ingedeeld op een schaal die loopt van niet-stedelijk (doorgaans het platteland) naar zeer sterk stedelijk. Daaruit valt af te leiden hoe goed BBB het heeft gedaan op het platteland in vergelijking tot grote steden.

BBB heeft relatief de meeste stemmers getrokken in de plattelandsgemeenten Tubbergen (58,8 procent van de stemmen in dit voormalig CDA-bolwerk ging naar BBB), Dinkelland (52,3 procent) en Berkelland (46,9 procent). Dichtbevolkte steden als Utrecht (5,2 procent) en Leiden (6,9 procent) zitten daar ver onder.

Een van de belangrijkste onderwerpen waar BBB zich op profileert, is de kritiek op het stikstofbeleid van het kabinet. Dat thema leeft sterk op het platteland. Boeren zijn de afgelopen jaren meermaals naar Den Haag getrokken om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Wakker dier

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is niet blij met de grote verkiezingswinst van de BBB. “Elke stem voor BBB is een stem tegen de dieren”, oordeelt de club. “Dus we vinden het absoluut jammer dat zo veel mensen het belang van die miljoenen dieren in de vee-industrie negeren.”

Toch denkt Wakker Dier dat de opkomst van de nieuwe partij de situatie van dieren niet zo heel veel verder verslechtert. “Vergeet niet, de meeste stemmen voor BBB gingen eerst naar VVD, CDA of Forum. Allemaal even dieronvriendelijk.”

“We hoopten dat burgers en boeren verandering, verbetering, wilden. Een stem tegen het huidige beleid. De winst van BBB laat vooral zien hoeveel mensen het wel prima vinden en Nederland, met al z’n mest, kale natuur en dierenleed, vooral zo willen houden”, treurt Wakker Dier.

Lees meer:

Van der Plas gaat mogelijk in tien provincies formaties leiden: ‘Geen 2030 en geen onteigening boeren’

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer