Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: ‘Iets te zeggen voor rechtstreeks kiezen Eerste Kamer’
Volgens de huidige voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, is er iets te zeggen voor een grondwetswijziging om burgers rechtstreeks de Eerste Kamer te laten kiezen. Nu worden de Eerste Kamerleden indirect gekozen, door de leden van de Provinciale Staten. "De vraag is dan wel op welk moment je dat kiezen doet", aldus Bruijn. "Als je het doet op hetzelfde moment als de Tweede Kamerverkiezingen, dan gaan die Kamers te erg op elkaar lijken", zegt de Kamervoorzitter het WNL-radioprogramma Sven op 1.
Een idee zou zijn om twee jaar na Tweede Kamerverkiezingen een verkiezing te houden voor de Eerste Kamer, naar Amerikaans model. "Je moet wel heel goed doordenken hoe je dat organiseert. Maar om halverwege de zittingstermijn van de Tweede Kamer direct de Eerste Kamer en de Provinciale Staten rechtstreeks te kiezen, daar zou ik een voorstander van zijn." Volgens Bruijn is deze optie het onderzoeken waard.
Bestuurbaarheid
Vandaag stemt Nederland voor 570 Statenzetels, die op hun beurt dus weer de Eerste Kamer kiezen. In de afgelopen dertien jaar hadden de kabinetten van premier Mark Rutte bijna nooit in beide Kamers een meerderheid. Volgens Bruijn is dat gunstig voor de democratie. "Onderaan de streep zijn de niet-coalitiepartijen dus meer aan bod gekomen. Dat vind ik niet een antidemocratisch effect."
Bruijn vreest deze verkiezingen ook niet dat het lastiger wordt om met de nieuwe Eerste Kamer het land te besturen. De verwachting is dat BBB veel groter zal worden. "Dat hadden we vier jaar geleden ook in de Eerste Kamer, toen was het Forum voor Democratie. Daar is het land ook niet onbestuurbaar mee geworden." De samenvoeging van PvdA en GroenLinks zal volgens Bruijn de versplintering juist tegengaan.
Voorzitterschap
Bruijn zal zich ook opnieuw kandideren voor het voorzitterschap, ook als de VVD niet de grootste fractie in de Eerste Kamer wordt. "Het is niet zo dat de grootste fractie ook per se de voorzitter levert", aldus de Bruijn. De nieuwe Eerste Kamer wordt op 30 mei gekozen, over zes weken. Als de nieuwe Kamer is beëdigd, kiezen de kersverse leden kort daarop de nieuwe voorzitter.