main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 maart 2023 — 09:29

VVD-leider Rutte verdedigt tweestrijd met ‘linkse wolk’: ‘BBB is vaag, PVV alleen rechts op migratie’

VVD-leider Mark Rutte vindt niet dat zijn partij er verkeerd aan heeft gedaan een tweestrijd te creëren met GroenLinks en Partij van de Arbeid in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. “Ze hebben op dit moment al vrij veel zetels in de Eerste Kamer en dreigen verder te groeien. Ze zullen proberen het kabinetsbeleid naar links te trekken.”

Critici vinden dat er van een tweestrijd geen sprake is, al is het maar omdat volgens de jongste peilingen ook de BoerBurgerBeweging (BBB) kans maakt de grootste te worden. Een televisiedebat tussen VVD en GroenLinks en PvdA, die samen een fractie vormen in de Eerste Kamer, Linksom of Rechtsom van omroep BNNVARA, stuitte op veel kritiek.

Rutte vindt het logisch dat hij GL en PvdA aanvalt, meer dan de partijen rechts van hem. “Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat deze twee partijen ons naar links kunnen trekken. Zij willen belastingen verhogen. Bij ons gaan, als het kan, de belastingen omlaag. Dat zijn fundamentele keuzes”, zegt de premier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

BBB ‘vaag’, PVV links

Rutte vindt de BBB van Caroline van der Plas “vaag”. Het zou daarom moeilijker zijn om met die partij een debat te voeren. “Als het gaat om stikstof; vinden ze dat nou wel of geen probleem? Hoe willen ze het oplossen? Ik kan dat niet helemaal inschatten. Ik weet wel heel precies waar Jesse Klaver en Attje Kuiken voor staan. Dat maken zij heel helder.”

Rutte vraagt zich ook af of de PVV wel echt rechtser staat van zijn partij. “Op economie is de PVV een hele linkse partij, met een kopie van het SP-programma. Ze zijn alleen rechts op migratie.” Forum voor Democratie vindt hij “helemaal een wat warrig geheel geworden”. Op klassiek rechtse thema’s, zoals economie en veiligheid, kan de rechtse kiezer alleen terecht bij de VVD, zegt Rutte. Hij vindt de tweestrijd met links daarom gerechtvaardigd.

‘D66-beleid’

Maar ook uit eigen gelederen klink kritiek. Oud-Tweede Kamervoorzitter van de VVD Frans Weisglas vindt dat de liberalen zich tijdens de campagne hadden moeten richten op rechtse opponenten zoals JA21 en BBB, en niet op GL en PvdA. Rutte: “Tegen Frans Weisglas wil ik zeggen: je voert campagne vanuit eigen kracht. Waar sta je voor? Daar begint het mee.”

Ook oud-VVD-staatssecretaris Fred Teeven is kritisch. Hij zei vorige week in Goedemorgen Nederland dat hij er niet rouwig om zou zijn als het huidige kabinet valt, omdat de coalitie D66-beleid uitvoert met “een vleugje VVD”. Rutte is het daar niet mee eens. “Wat is D66-beleid aan het bouwen van kerncentrales? Aan het verlagen van auto-accijns? Aan meer geld voor Defensie en veiligheid? Aan een stevige agenda op bijvoorbeeld taakstraffen?”

Dat migratierecords verbroken worden heeft volgens Rutte “niets te maken met de VVD of D66. Dat heeft er mee te maken dat op dit moment die migratiestromen groot zijn. Die moeten we dus onder controle krijgen en dat vraagt beleid. Dat zijn we aan het doen, in Europa en in Nederland”. Rutte trekt de stekker niet uit het kabinet om meer kleur op de wangen te krijgen. “Een goede bestuurder heeft kleur op de wangen terwijl hij bestuurt.”

Lees ook: 

Sigrid Kaag ook niet zeker over houdbaarheid van de coalitie: ‘Inzet is om eruit te komen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer