Bouwend Nederland: ook bouwen in buitengebied en groen
Om de woningnood tegen te gaan moet er ook gebouwd worden aan de randen van steden en dorpen en in het groen. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Ook zijn er volgens hem duurdere huizen nodig. "Met alleen sociaal ín de stad bouwen komen we er niet."
Provinciebesturen zijn vaak geen voorstander van bouwen buiten de grenzen van de bebouwde kom. Maar omdat de hypotheekrente vorige jaar verdrievoudigde, dreigen nieuwbouwprojecten onbetaalbaar te worden. "Daarom moet je ook bouwen aan de rand van stad en dorp", zegt Verhagen tegen het Algemeen Dagblad.
"Dat is goedkoper omdat de gemeente bij de verkoop van de grond - de grondprijs is nu tot een derde van de bouwkosten - geen winst hoeft te maken om wegen en scholen te kunnen betalen. Want die zijn er al. Er hoeft geen grond gesaneerd te worden en je hoeft niets te slopen. Dan kun je veel goedkoper bouwen."
Volgens Jaap Smit, de commissaris van de koning in Zuid-Holland en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, valt er met provinciebesturen te praten over bouwen buiten de zogeheten 'rode contour'. "In het licht van de urgentie van de grote woningbouwopgave wordt er ook bewegingsruimte van de provincies gevraagd", zegt hij tegen de krant. "Ik zeg niet dat de rode contour een rode stippellijn wordt die mag worden overschreden, maar de regels zijn evenmin in beton gegoten."
'Alléén binnenstedelijk bouwen kan niet meer'
Woonminister Hugo de Jonge wil tot 2030 900.000 nieuwe woning bouwen, maar mede door de gestegen kosten van bouwproducten en de stikstofcrisis raakt het kabinet steeds verder achter op schema. "Liefst binnenstedelijk bouwen zoals de provincies willen is prima, maar alléén binnenstedelijk kan niet meer", zegt Verhagen.
"Als je zegt: 'iedere grasspriet is heilig', dan komen we er niet. Afgelopen jaar zijn er 200.000 mensen in Nederland bijgekomen, die moeten toch een dak boven hun hoofd hebben. Er is een enorm tekort aan woningen. Of je moet zeggen: er komt niemand meer bij."
Extra kosten
Gedeputeerde in de provincie Utrecht Rob van Muilenkom, die wonen in zijn portefeuille heeft, begrijpt de oproep van Bouwend Nederland. Hij ondertekende gisteren twee woondeals voor Utrecht. "Wij gaan de komende negen jaar 83.5000 woningen bouwen. Tien procent komt aan de randen", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens Van Muilenkom is er nog ruimte voor nieuwbouw binnen de bebouwde kom. "Wij hebben in Utrecht plannen om bij stations te bouwen, we gaan oude kantoorpanden veranderen. We gaan oude industrieterreinen ombouwen tot mooie woonmilieus. We gaan braakliggende terreinen in de steden volbouwen. Dat zorgt ook voor toekomstbestendigheid voor de dorpen en steden."
Hij waarschuwt voor de extra kosten van het bouwen in buitengebied. "Bouwen in de polder en in weilanden is niet gratis. Het gaat niet alleen om woningen. Het gaat ook om de ov-voorzieningen die er misschien niet zijn."
'Niet blindelings bouwen'
De Partij van de Arbeid, de partij van Van Muilenkom, is doorgaans geen grote voorstander van bouwen buiten steden en dorpen. "In de provincie Utrecht zijn mensen ontzettend trots op het groen in het buitengebied. Dus je moet niet overal blindelings gaan bouwen." Maar, zegt de bestuurder: "De PvdA staat te springen om heel veel woningen te bouwen."
Hij roept Den Haag op met duidelijkheid te komen over de aanpak van de stikstofcrisis. "Als we productie willen maken, moet er duidelijkheid komen voor de agrariërs, maar ook voor al die woningzoekende in deze provincie. Dat blijft echt achter."