Kabinet wil bindend studieadvies afschaffen om studentenwelzijn te bevorderen
Het kabinet wil druk op studenten verlagen door het bindend studieadvies (BSA) af te schaffen. Dat zijn het minimaal aantal studiepunten dat je in het eerste jaar van een studie moet halen, zodat je verder mag naar je volgende jaar. Docenten zijn kritisch en vinden het bindend studieadvies juist goed om te zien of studenten het niveau wel aankunnen.
Het afschaffen kan resulteren in studenten die langer over hun studie gaan doen. Het kost dus extra tijd, maar ook extra geld. Minister Dijkgraaf komt deze maand met zijn plannen om het studentenwelzijn te bevorderen, waarvan de afschaffing een onderdeel is.
Naast dat Stella Salden - voorzitter van zorgberoepsorganisatie NU'91 - zelf vier kinderen heeft waarvoor ze liever heeft dat het bindend studieadvies verdwijnt, heeft ze ook gezien dat het psychische zorggebruik fors is toegenomen onder jongeren. "Ik denk dat we aandacht moeten hebben voor studentenwelzijn. Dat zijn we in de Covid19-pandemie misschien vergeten. Er ligt een grote prestatiedruk bij de jeugd, dat is ongezond." Volgens Salden moet iedere student de mogelijkheid krijgen om comfortabeler te studeren.
Studiedruk
Het bindend studieadvies is ooit ingevoerd met het idee om juist de studiedruk te verminderen. Zo kon het er voor zorgen dat je bijvoorbeeld in het tweede jaar niet nog dingen uit je eerste jaar moest inhalen. Salden denkt dat elke student zijn eigen tempo en eigen ritme heeft om te studeren. "Soms zijn ze in een nieuwe omgeving en stad en hebben ze nog niet de juiste huisvesting. De start van een studie is heel ingewikkeld. Je moet ze comfort bieden om een jaar, of misschien wel twee jaar hun weg te laten vinden om uiteindelijk straks goede burgers te zijn met de bagage die ze hebben voor de rest van hun leven", vertelt ze.