main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
13 maart 2023 — 18:16

Advies aan kabinet: overweeg vleestaks voor halen klimaatdoelen

In de stikstofdiscussie wordt de veestapel vaak genoemd, maar ook om de klimaatdoelen te halen is het “onvermijdelijk” dat in Nederland minder koeien, varkens en kippen worden gehouden. Dat schrijven ambtenaren in een belangrijk adviesrapport aan klimaatminister Rob Jetten.

Ook is het noodzakelijk dat Nederlanders minder vlees- en zuivelproducten gaan eten. “Omdat anders het probleem wordt geëxporteerd.” De commissie zegt dat het kabinet invoering van een consumptiebelasting op vlees en zuivel moet overwegen. “De opbrengst van deze belasting kan vervolgens worden gebruikt om de Nederlandse landbouwsector te helpen om verder te verduurzamen.”

Effect ‘valt in praktijk tegen’

De ambtenaren schrijven in het beleidsonderzoek dat het effect van innovaties en andere maatregelen, waarbij de veestapel niet wordt verkleind, “in de praktijk vaak tegenvalt”. Bovendien zijn sommige maatregelen die CO2 besparen weer niet goed voor het dierenwelzijn. “Het is bijvoorbeeld maatschappelijk gewenst om een koe te laten grazen in de wei, maar hierdoor wordt minder methaanemissie afgevangen in de stal.” Al met al leveren andere maatregelen een beperkte CO2-besparing op.

Veestapel

“In alle gevallen is daarom een daling van de omvang van de veestapel onvermijdelijk om de klimaatdoelen te realiseren”, aldus de ambtenaren, onder leiding van AFM-baas Laura van Geest. Tegelijkertijd moeten boeren die blijven, genoeg perspectief krijgen om schoon en groen te kunnen boeren.

Om te voorkomen dat de problemen zich door regels in Nederland alleen maar verplaatsen, moet ook het consumptiegedrag van Nederlanders veranderen, schrijven de ambtenaren. De keuzes die Nederlanders in de supermarkt en in restaurants maken, leiden tot hoge uitstoot. Dat “is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving”.

Lees ook: 

Sigrid Kaag (D66) niet in paniek over houding GL en PvdA: ‘Tot nu toe stemmen ze bijna altijd voor’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer