main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 maart 2023 — 10:21

PVV wil eigen risico afschaffen om armoede te bestrijden: ‘Mensen hebben er last van’

PVV maakt zich zorgen over de koopkracht en wil per direct het eigen risico in de zorg voor iedereen afschaffen. “Het is een bezuinigingsmaatregel die heel onverstandig is en die veel mensen pijn doet. Zorg dat mensen gezonder worden, als het moet naar de dokter gaan en schaf het eigen risico af”, zegt PVV-fractievoorzitter Geert Wilders bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

In zijn plan maakt Wilders geen onderscheid tussen rijk en arm. Iedereen profiteert dus van een eventuele afschaffing van het eigen risico. “Maar relatief profiteren de mensen met een laag inkomen er meer van. En laten wij niet bezuinigen op de verkeerde dingen. Wij kunnen bij heel veel posten eerder schrappen, dan in de gezondheidszorg.”

Koopkracht

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) is de kans aanwezig dat in 2024 één miljoen Nederlanders onder de armoedegrens terechtkomen. “Schokkend”, noemt Wilders dat nieuws. “Dat kan niet voor zo’n rijk land als Nederland. Wij zijn geen ontwikkelingsland, maar daar lijkt het nu wel op.”

Volgens de PVV’er geeft Nederland momenteel te veel geld uit aan andere landen of mensen die van buitenaf naar Nederland komen. Hij wil “de Nederlander weer op één zetten”, middels koopkrachtherstel. “Een ding dat je daarvoor kunt doen is het eigen risico afschaffen.”

Zorg mijden

Een secundaire reden voor Wilders is dat hij ziet dat mensen wegens de hoge kosten bewust zorg mijden. “Dan is goedkoop duurkoop”, geeft het Kamerlid aan. “Dan bespaart de overheid op korte termijn aan zorgkosten, maar als jij niet of later naar de dokter gaat dan word je later veel zieker en betaalt de overheid alleen maar meer aan zorgkosten. Je kunt beter snel gaan en iets voorkomen dan dat je mensen tegenhoudt.”

Financieel journalist bij het FD Jean Dohmen zet zo zijn vraagtekens bij de maatregel van Wilders. “Als je kijkt naar de cijfers van het CPB gaat de armoede veel breder. Als er armoede is, moet je basaal vaststellen dat mensen niet genoeg verdienen of dat de uitkeringen niet hoog genoeg zijn. Met deze maatregel help je een deel van de mensen, maar laat je ook een groot deel van de problemen liggen.”

Eigen risico afschaffen

Dohmen doelt ook op iedereen die niet wekelijks of maandelijks naar het ziekenhuis of specialist moet en dus niet het eigen risico opmaakt. Volgens Wilders klopt dat niet. “Het is in 2021 onderzocht dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking het eigen risico helemaal gebruikt. Dat betekent dus dat mensen er ook veel last van hebben.” Dohmen reageert: “Met deze maatregel help je ook mensen die het helemaal niet nodig hebben en ruim bij kas zitten. Daar zit een deel van mijn kritiek in.”

Lees ook:

Bijna 1 miljoen mensen vallen volgend jaar onder armoedegrens, waarschuwt CPB

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer