Ook verzekeringspremies stijgen flink door inflatie: ‘Uitzonderlijk fors’
Verzekeringspremies zullen flink stijgen als gevolg van de inflatie. Met name autoverzekeringen en woonpakketten worden een stuk duurder, zo schrijft het AD naar aanleiding van cijfers van vergelijkingssite Independer.
Zo stijgen autoverzekeringen ruim 10 procent, ziet expert Menno Dijcks van Independer. Vorig jaar waren verzekerden gemiddeld 821 euro kwijt aan hun autoverzekering, nu is dat gemiddeld 912 euro. De premies van opstalverzekeringen en de woonpakketten (opstal en inboedel) stijgen gemiddeld met zo'n 15 procent. Vorig jaar bedroeg de jaarpremie gemiddeld 240 euro, dat is nu gestegen naar 276 euro. "Een uitzonderlijk forse stijging”, aldus Dijcks.
De premie van de inboedelverzekering blijft nagenoeg gelijk. De rechtsbijstandverzekering stijgt gemiddeld met zo'n 4 procent.
Zorgpremies omhoog
Ook premies bij bepaalde verzekeringen van Achmea zullen verder stijgen als gevolg van de hoge inflatie. Dit omdat schadeherstel de verzekeraar nu materiaal- en loonkosten de hoogte zijn ingegaan. Ook de kosten in de zorg stijgen, zegt topvrouw Bianca Tetteroo bij een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf achter onder andere Zilveren Kruis, Interpolis en Centraal Beheer.
Tetteroo, die leiding geeft aan de grootste verzekeraar van Nederland, verwacht dat schadeverzekeringen duurder worden, maar ook verzekeringen tegen verlies van inkomen.
Zilveren Kruis heeft dit jaar toegezegd bepaalde zorgverleners meer te gaan betalen, vanwege de hogere materiaal- en personeelskosten. Maar de verzekeraar zegt de inflatie niet volledig te kunnen compenseren in de sector, omdat dit de premies voor zorgverzekeringen onbetaalbaar zou maken.
Tetteroo waarschuwt dan ook dat er "creatieve oplossingen" nodig zijn om de zorg draaiende te houden in tijden van vergrijzing en al jaren oplopende kosten. "We zullen nieuwe technologie en schaalvergroting moeten omarmen, zodat de zorg die we nu bieden gewoon blijft bestaan. En daarnaast om het betaalbaar te houden." Zo ziet ze veel in digitalisering, zodat patiënten of zorgbehoevenden thuis geholpen kunnen worden. Ook woningen waar mensen kunnen blijven wonen als ze door ouderdom of ziekte hulpbehoevend worden, bieden volgens haar verlichting.
Wilders: 'Heel veel mensen trekken het niet meer'
PVV-leider Geert Wilders, te gast in Goedemorgen Nederland, uit zijn zorgen naar aanleiding van dit nieuws. "Heel veel mensen trekken het niet meer", zegt hij, en dan gaat het ook om de mensen die modaal verdienen: "De verpleegkundige, de loodgieter, de wijkagent."
Wilders vindt dat de overheid mensen moet helpen nu alles - hij noemt ook de boodschappen - duurder wordt.
Journalist bij het Financieele Dagblad Jean Dohmen wijst erop dat de overheid al meerdere stappen heeft gezet om inwoners te compenseren. "Ze hebben miljarden in het energieplafond gepompt", noemt hij als voorbeeld. "Het is misschien niet genoeg, en je zal ook zeker moeten kijken of er nog iets nodig is zodra het prijsplafond afloopt."