main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2023 — 11:58

Wopke Hoekstra (CDA) niet bang voor exodus naar BBB: ‘Boeren hebben verantwoordelijkheidsgevoel’

CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat zijn achterban tijdens de Provinciale Statenverkiezingen massaal overloopt naar de BoerBurgerBeweging (BBB). Hij is “optimistisch” dat ook boeren vertrouwen hebben in zijn partij. “Het verhaal dat wij vertellen is er één van een vitaal platteland, met een goede boterham voor de boer”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het kabinet, met coalitiepartij CDA, wil dat de landbouw 41 procent minder stikstof gaat uitstoten in 2030. Dat leidt tot grote onrust in de agrarische sector, maar volgens Hoekstra hebben veel boeren begrip voor het beleid. “Veel boeren die ik spreek zeggen: natuurlijk kan het niet precies zo blijven zoals het is geweest. Zij vinden dat ze daarin een rol en verantwoordelijkheid hebben.”

“Tegelijkertijd verwachten zij van de overheid, en dus van het CDA, dat wij naast ze gaan staan en dat we zorgen voor een goede boterham en voor duidelijkheid”, zegt Hoekstra. “En eerlijk is eerlijk: het duurt natuurlijk al veel te lang.”

Peilingen

Volgens de laatste zetelpeilingen van EenVandaag en Ipsos zou BBB, de partij die zeer kritisch is op de stikstofplannen van het kabinet, in Drenthe en Groningen de grootste worden. Hoekstra denkt niet dat het CDA stemmers in grote getale kwijtraakt aan de partij van Caroline van der Plas. “Nee, ik ben er optimistisch over.”

“Wat wij bovendien vaak zien is dat het er anderhalve week van tevoren een stuk somberder uit ziet dan op de dag van de verkiezingen, ook vorig jaar nog bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Hoekstra. “Tegelijkertijd is het zo met tussentijdse verkiezingen dat regeringspartijen het moeilijk hebben. De laatste week moeten wij alles uit de kast halen.”

Stikstof

Hoekstra reageert met zijn uitspraken op de 23-jarige boerin Willine Brouwer uit het Gelderse Stroe. Zij roept mensen op tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart te stemmen op oppositiepartijen. Het stikstofbeleid doet “heel erg zeer”, zegt ze. “Het maakt erg onzeker en dat is denk ik het grootste probleem voor heel agrarisch Nederland.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Brouwer denkt dat boeren veel steun genieten van de burger. “Die steun is het grootste wat wij hebben gekregen”, zegt de jonge boerin, die in de toekomst hoopt de boerderij van haar ouders over te nemen. Op die boerderij was in juni vorig jaar een grote demonstratie van boeren tegen het stikstofbeleid. “Er zijn partijen die ons niet steunen, maar er zijn ook partijen die hebben gezegd: het beleid is niet juist.” Brouwer hoopt dat mensen op die partijen stemmen en niet op coalitiepartijen.

Hoekstra voelt zich aangesproken en begrijpt de zorgen van Brouwer. “Op de dag van de demonstratie was ik bij een boerenfamilie in Zuid-Holland. Daar zaten drie jonge meiden aan tafel die ook dolgraag het bedrijf wilden overnemen. Zij vroegen zich af: hebben wij een toekomst?” Volgens Hoekstra heeft zijn partij oog voor die zorgen die “heel erg spelen”.

Lees ook: 

Wopke Hoekstra (CDA): bereikbaarheid is een basisrecht, niet kijken naar rendement

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer

Bosma niet naar slavernijherdenking: uitnodiging ingetrokken

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma gaat maandag niet naar de nationale slavernijherdenking, bevestigt zijn woordvoerder. Na een gesprek met organisatie NiNsee is “gezamenlijk overeengekomen” dat zijn…

Lees meer

Dilan Yesilgöz houdt Geert Wilders verantwoordelijk voor omvolkingstheorieën van zijn partijgenoten

Als bewindspersonen tijdens het uitoefenen van hun ambt met omvolkingstheorieën naar buiten treden, hoeven zij niet op steun van VVD-leider Dilan Yesilgöz te rekenen. “Ik ga…

Lees meer

Agema ziet aanpakken administratietijd in zorg als ‘heilig doel’

Toekomstig zorgminister Fleur Agema ziet het als haar “heilig doel” om de tijd die zorgmedewerkers kwijt zijn aan administratie “fors te verminderen”. Tijdens haar hoorzitting…

Lees meer

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer