main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2023 — 08:26

Petitie tegen ov-staking op 15 maart: mensen met een beperking kunnen amper naar de stembus

Op 15 maart mogen we allemaal weer naar de stembus. Maar als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer kan je een probleem hebben. Er is namelijk een ov-staking aangekondigd. En voor mensen met een beperking is dit een extra uitdaging.

Iedereen met stemrecht zou op 15 maart zijn stem moeten kunnen uitbrengen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Alleen is er een ov-staking gepland op de dag van de verkiezingen. Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. Gevreesd wordt dat zij nu minder gemakkelijk naar de stembus zullen gaan.

Stemgeheim

Wanneer iemand niet zelfstandig naar de stembus kan, is het mogelijk om iemand anders te volmachten. Maar dit is niet voor iedereen ideaal. De timing is totaal ongelukkig, stelt Marjolein van den Broek. Ze heeft een visuele beperking, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat betekent dus dat ik en vele andere mensen met een beperking niet kunnen gaan stemmen met behoud van stemgeheim.”

Van den Broek geeft aan dat het zelfstandig uitbrengen van haar stem heel belangrijk is voor haar. “Het is ook mijn recht.” Ze heeft een petitie gestart. “Daarmee willen we aantonen hoe belangrijk het is dat iedereen mag stemmen. We hebben begrip voor de stakingen. We vinden het openbaar vervoer en de omstandigheden heel belangrijk voor de chauffeurs, alleen staken kan je elke dag doen en stemmen kan je een keer in de vier jaar doen.”

Iedereen zou naar de stembus moeten kunnen

Marga de Jager, CEO ANWB reageert in de uitzending dat ze groot voorstander is van een andere stakingsdag. “Het feit dat we mogen stemmen en in een democratie leven en vervolgens ook iedereen zijn stem zou moeten kunnen uitbrengen, zou bij degenen die staken een goed appèl moeten zijn om daar rekening mee te houden.”

PvdA-leider Attje Kuiken hoopt dat de stakingen voor 15 maart al voorbij zullen zijn. Zelf geeft ze aan dat haar partij ‘rode taxi’s’ zullen inzetten om mensen te helpen om de weg naar de stembus te vinden.

Meldpunt voor mensen met een beperking

Koepelorganisatie Ieder(in) opent woensdag een meldpunt voor kiezers met een beperking met het oog op de aankomende Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen daar zowel positieve als negatieve ervaringen rondom de verkiezingen melden. Op die manier wil de organisatie in kaart brengen of mensen met een beperking goed aan de verkiezingen kunnen meedoen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kreeg Ieder(in) 150 meldingen. Daarvan was bijna de helft positief en ongeveer een derde negatief. Negatieve reacties kwamen bijvoorbeeld van kiezers in een rolstoel die niet makkelijk de stemlocatie in konden.

Slechtziende of blinde kiezers kunnen op 15 maart in 95 gemeentes zelfstandig stemmen op een of meerdere stemlocaties. Er zijn daar hulpmiddelen, zoals de zogeheten stemmal. Dat is een mal met voelbare cijfers en braille waar het stembiljet door medewerkers van het stembureau in wordt gelegd. Via een zogenoemde soundbox met koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijsten staan. Die kan de kiezer dan opzoeken door de gaatjes in de mal te tellen.

Lees ook:

CNV: Dubbele stakingsuitkering blijft toch mogelijk, maar je moet wel snel zijn

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Deze zondag zijn te gast:
  • CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
  • Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
  • Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
  • Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!

Podcast WNL Haagse Lobby

Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?

Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:

  • Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
  • Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
  • En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.

Luister via je favoriete podcastapp!

Hoekstra na klimaatexamen nog niet zeker van steun EU-parlement

Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…

Lees meer

Beleid is te ingewikkeld om uit te voeren: ‘Jaar studeren voor eenvoudigste wet’

Goed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…

Lees meer

Trams botsen op elkaar in Den Haag

Twee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…

Lees meer

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….

Lees meer

Politie krijgt tachtig tips over schietpartijen Rotterdam

De politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…

Lees meer

Wie volgen Mia en Dion op? Ruim 600 inzendingen voor Songfestival binnen

AVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…

Lees meer

Celstraf en tbs opgelegd in misbruikzaak na Klokhuis-aflevering

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…

Lees meer

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…

Lees meer

Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…

Lees meer

Burgemeester Buma schrikt zich kapot van drugsgebruik in Leeuwarden

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…

Lees meer