Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Attje Kuiken wil meer sociale huurwoningen: ‘Betaalbaar wonen moet vanzelfsprekend worden’

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat er meer mensen in aanmerking moeten komen voor een sociale huurwoning. "Wij moeten de groep verbreden. Betaalbaar wonen moet vanzelfsprekend worden, want dat is het nu al lang niet meer", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kuiken vindt dat niet alleen lage inkomens, maar ook middeninkomens in een sociale huurwoningen moeten kunnen wonen. Als voorbeeld noemt zij een verpleger of politieagent. Zij komen vanwege de huurtoeslag niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daarom wil zij de groep verbreden. "Ik noem het liever ook niet een sociale huurwoning, maar gewoon betaalbaar en bereikbaar wonen."

'Betaalbaar wonen niet meer vanzelfsprekend'

Toch is dat voor veel mensen een moeilijke opgave. Zeker als iemand ambities heeft om in de stad te wonen. De portemonnee rijkt vaak niet diep genoeg, waardoor mensen zich genoodzaakt zien meer uit te geven dan zij eigenlijk hebben. Dat maakt betaalbaar wonen niet meer vanzelfsprekend volgens Kuiken en daar wil zij verandering in brengen. "Het moet ook meer een recht zijn dan een gunst."

Om dit te realiseren pleit Kuiken voor het bouwen van meer woningen op basis van sociale huur. "En dat wij dat wettelijk kunnen afdwingen", voegt de fractievoorzitter eraan toe. "Zodat heel veel mensen met hele normale beroepen daar ook voor in aanmerking komen. Dat moet het nieuwe normaal worden."

Bouwplan Hugo de Jonge

Kuiken wil daarin verder gaan dan de huidige bouwplannen van woonminister Hugo de Jonge. De CDA'er wil dat binnen alle gemeenten 30 procent als sociale huur bestemd wordt. Kuiken denkt aan 40 procent. De PvdA-leider denkt dat dit mogelijk is "als wij daar ook echt voor kiezen, in investeren en met slimme oplossingen komen".

Een slimme oplossing volgens Kuiken is bijvoorbeeld het wettelijk laten verankeren dat internationale beleggers niet meer alle panden in een stad kunnen opkopen. "Zoals in sommige wijken in Rotterdam gebeurt, waar meer dan 50 procent in handen is van particuliere verhuurders. Dat werkt alleen maar prijsopdrijvend", zegt Kuiken. "Dat moeten wij niet meer toestaan."

Wie gaat het betalen?

Dan ligt er nog een hele belangrijke vraag op tafel. Wie draait op voor de kosten? Volgens hoogleraar huisvestingsystemen Peter Boelhouwer kunnen dat de corporaties zijn. "Maar dat betekent minder verduurzaming en hogere huren."

De prijzen opdrijven door zolang mogelijk de verkoop van grond waarop je kunt bouwen af te houden, wat Boelhouwer grondexploitatie noemt, kan volgens Kuiken ook opgelost worden via de wet. "Ten tweede werken provincies met woonfondsen, waardoor je in samenwerking met woningcorporaties, overheid en private investeerders ervoor zorgt dat je meer betaalbaar kunt bouwen. Dat is noodzakelijk, want het is belachelijk dat je 800 euro huur per maand als vanzelfsprekend beschouwt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau