main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 maart 2023 — 11:00

Ouderschapsverlof kan nog moderner: ‘Het is te ongelijk verdeeld’

Veel millennials twijfelen of het wel zo’n verstandig moment is om kinderen te krijgen, omdat dit voor veel vrouwen betekent dat ze minder moeten werken. Om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt tegen te gaan, moet het ouderschapsverlof daarom nog verder gemoderniseerd worden, vindt ondernemer Eline Leijten. Zij riep dan ook de Petitie 21e-Eeuws Verlof in het leven om dit te bewerkstelligen.

Het liefst zou Leijten naar het Finse model overstappen: 160 dagen gelijk en betaald ouderschapverlof na de geboorte van een kind, voor elke ouder. Dat geldt ook voor ondernemers, zzp’ers, studenten of mensen zonder werk. Het Finse model maakt dus geen onderscheid. Iets waar Nederland volgens Leijten ook naar zou moeten kijken. “We zijn een generatie die graag de boel gelijk wil verdelen. Of in ieder geval gelijke kansen wil om dat te doen.” Maar dat gebeurt onvoldoende volgens haar. “Qua vergoeding is het te kort, te karig en ongelijk verdeeld”, vertelt zij in Stand van Nederland: Generatie Next.

Met haar petitie hoopt Leijten het speelveld tussen mannen en vrouwen gelijk te trekken. “Het gevolg gaat zijn dat mannen en vrouwen even lang uit de running zijn als er een baby komt. Vanuit organisatieperspectief zijn wij dan even (on)aantrekkelijk.”

‘Hoezo ontaarde moeder?’

Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders, is voorstander van een niet-traditionele rolverdeling. Ofwel: de vrouw ook vol aan het werk en de man die ook de lasten thuis voor zijn rekening neemt. Die gedachte stuit echter vaak op weerstand. “Als je meer dan vier dagen werkt als vrouw ben je een ‘ontaarde moeder’. Hoezo? Waarom ben ik ontaard?”, zegt Winsemius, die zelf graag wil bijdragen aan de financiële zorg voor haar kinderen. “Zeker in deze economie. En er zijn vaders die heel graag willen zorgen.”

Hoe zit het dan als beide ouders willen blijven werken, maar thuis met kleine kinderen zitten? Daar is de kinderopvang voor, maar die is helaas niet voor iedereen te betalen.

Door de financiële malaise waar veel millennials onder gebukt gaan, behoort een gezin starten daarom niet tot de prioriteiten. Winsemius kan zich dat gevoel goed voorstellen. “Er is een economische crisis, huizen zijn duur. Je kan overal werken, maar je verdient minder dan je man. We hebben nog wat barrières te slaan voor de volgende generatie.”

Uitbreiding ouderschapsverlof

Dan is er nog een andere stap in een meer gelijke verdeling tussen man en vrouw die thuis een kindje hebben: ouderschapsverlof. Deze is recent uitgebreid. Waar mannen het eerst nog moesten doen met twee dagen verlof na de bevalling, kunnen zij dankzij de nieuwe regeling zestien weken vrij nemen.

Tot tevredenheid van Dennis Greven, die als recruiter werkzaam is in de gehandicaptenzorg. Toen hij bij zijn werkgever aangaf beroep te doen op het ouderschapsverlof werd alles snel geregeld. “De reactie was heel fijn. Je ziet hier dat het niet per se gek is als een man ouderschapsverlof neemt.”

Greven vindt ‘dat meer mannen dit zouden moeten doen’. Of het loont? Greven krijgt in de eerste week volledig uitbetaald. In de vijftien weken erna krijgt de recruiter 70 procent uitbetaald van zijn salaris.

Waar de vrouw vroeger thuis bleef en voor de kinderen zorgde, heeft de huidige generatie vrouwen een gezin, carrière en druk sociaal leven. Zijn dit de gouden tijden voor de vrouw? Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer