Ouderschapsverlof kan nog moderner: ‘Het is te ongelijk verdeeld’
Veel millennials twijfelen of het wel zo’n verstandig moment is om kinderen te krijgen, omdat dit voor veel vrouwen betekent dat ze minder moeten werken. Om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt tegen te gaan, moet het ouderschapsverlof daarom nog verder gemoderniseerd worden, vindt ondernemer Eline Leijten. Zij riep dan ook de Petitie 21e-Eeuws Verlof in het leven om dit te bewerkstelligen.
Het liefst zou Leijten naar het Finse model overstappen: 160 dagen gelijk en betaald ouderschapverlof na de geboorte van een kind, voor elke ouder. Dat geldt ook voor ondernemers, zzp’ers, studenten of mensen zonder werk. Het Finse model maakt dus geen onderscheid. Iets waar Nederland volgens Leijten ook naar zou moeten kijken. “We zijn een generatie die graag de boel gelijk wil verdelen. Of in ieder geval gelijke kansen wil om dat te doen.” Maar dat gebeurt onvoldoende volgens haar. “Qua vergoeding is het te kort, te karig en ongelijk verdeeld”, vertelt zij in Stand van Nederland: Generatie Next.
Met haar petitie hoopt Leijten het speelveld tussen mannen en vrouwen gelijk te trekken. "Het gevolg gaat zijn dat mannen en vrouwen even lang uit de running zijn als er een baby komt. Vanuit organisatieperspectief zijn wij dan even (on)aantrekkelijk."
'Hoezo ontaarde moeder?'
Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders, is voorstander van een niet-traditionele rolverdeling. Ofwel: de vrouw ook vol aan het werk en de man die ook de lasten thuis voor zijn rekening neemt. Die gedachte stuit echter vaak op weerstand. “Als je meer dan vier dagen werkt als vrouw ben je een ‘ontaarde moeder’. Hoezo? Waarom ben ik ontaard?”, zegt Winsemius, die zelf graag wil bijdragen aan de financiële zorg voor haar kinderen. “Zeker in deze economie. En er zijn vaders die heel graag willen zorgen.”
Hoe zit het dan als beide ouders willen blijven werken, maar thuis met kleine kinderen zitten? Daar is de kinderopvang voor, maar die is helaas niet voor iedereen te betalen.
Door de financiële malaise waar veel millennials onder gebukt gaan, behoort een gezin starten daarom niet tot de prioriteiten. Winsemius kan zich dat gevoel goed voorstellen. “Er is een economische crisis, huizen zijn duur. Je kan overal werken, maar je verdient minder dan je man. We hebben nog wat barrières te slaan voor de volgende generatie.”
Uitbreiding ouderschapsverlof
Dan is er nog een andere stap in een meer gelijke verdeling tussen man en vrouw die thuis een kindje hebben: ouderschapsverlof. Deze is recent uitgebreid. Waar mannen het eerst nog moesten doen met twee dagen verlof na de bevalling, kunnen zij dankzij de nieuwe regeling zestien weken vrij nemen.
Tot tevredenheid van Dennis Greven, die als recruiter werkzaam is in de gehandicaptenzorg. Toen hij bij zijn werkgever aangaf beroep te doen op het ouderschapsverlof werd alles snel geregeld. “De reactie was heel fijn. Je ziet hier dat het niet per se gek is als een man ouderschapsverlof neemt.”
Greven vindt 'dat meer mannen dit zouden moeten doen'. Of het loont? Greven krijgt in de eerste week volledig uitbetaald. In de vijftien weken erna krijgt de recruiter 70 procent uitbetaald van zijn salaris.
Waar de vrouw vroeger thuis bleef en voor de kinderen zorgde, heeft de huidige generatie vrouwen een gezin, carrière en druk sociaal leven. Zijn dit de gouden tijden voor de vrouw? Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.