main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
3 maart 2023 — 16:29

Luchtvaartbranche wil via kort geding krimp Schiphol voorkomen

De luchtvaartbranche spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de voorgenomen krimp van Schiphol. Onder meer KLM, Transavia, TUI en Corendon willen dat de krimp naar 460.000 vluchten per jaar van tafel gaat. Die krimp zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving. Ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht.

Behalve de genoemde luchtvaartmaatschappijen hebben ook KLM-partner Delta Air Lines en de Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet zich bij het initiatief aangesloten. Ook de branchevereniging voor in Nederland actieve luchtvaartbedrijven BARIN ondersteunt de gang naar de rechter, net als brancheverenigingen Airlines for Europe (A4E) en de European Regions Airline Association (ERA).

De luchtvaartmaatschappijen wijzen op het belang van een goed verbindingennetwerk op Schiphol. Dat deed KLM al eerder; het bedrijfsmodel van die luchtvaartmaatschappij is daarop ingericht. Maar ook stellen ze dat de capaciteitsreductie de Nederlandse economie zou schaden en dat de luchtvaart “aantoonbaar resultaat boekt als het gaat om minder CO2-uitstoot en geluid”.

KLM Groep, waar ook Transavia, Martinair en KLM Cityhopper onder vallen, spant het kort geding aan. Het bedrijf is goed voor 60 procent van de luchtvaart vanaf Schiphol. “Wij omarmen de doelstellingen voor minder geluid en CO2”, zegt topvrouw Marjan Rintel van KLM.

“Daarom investeren we miljarden in vlootvernieuwing en de inkoop van duurzame luchtvaartbrandstof. Uiteindelijk geeft dat meer resultaat op het gebied van geluid en klimaat, terwijl het netwerk van 170 bestemmingen wereldwijd in stand kan worden gehouden”, aldus Rintel. “Bij de overheid vinden we helaas geen gehoor. Dat is de reden dat we ons gedwongen zien de stap naar de rechter zetten.”

Omwonenden en milieu

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in een reactie weten niet op de inhoudelijke argumenten van de organisaties in te kunnen gaan nu de zaak voor de rechter komt. Wel zegt het departement dat het aantal vliegbewegingen omlaag moet vanwege de omwonenden en het milieu en dat het nog altijd de bedoeling is om het aantal vliegbewegingen in november volgend jaar te verlagen tot 440.000.

Schiphol zegt het in een reactie te betreuren dat de maatschappijen zich genoodzaakt voelen om een kort geding aan te spannen, waarin Schiphol zelf ook wordt gedagvaard. “Ons standpunt verandert evenwel niet. Wij zien een vermindering naar 460.000 vluchten als noodzakelijke tussenstap.”

Via een nieuw luchthavenverkeersbesluit met daarin harde grenzen voor geluid en uitstoot zou nieuwe groei van Schiphol later ook weer tot de mogelijkheden moeten gaan behoren, schreef de luchthaven onlangs al in een zienswijze op de plannen voor krimp van de luchtvaart. Behalve in dit kort geding zal de Staat de krimpbeslissing ook in een ander kort geding moeten verdedigen. De internationale luchtvaartbranchevereniging IATA spant dat samen met een groep andere luchtvaartmaatschappijen aan.

Lees ook: 

Minister Harbers: liggen op schema voor krimp Schiphol

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer