main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2023 — 08:11

Minister Harbers: liggen op schema voor krimp Schiphol

Het kabinet ligt op koers voor de streefdatum van eind 2024 voor minder vluchten van en naar Schiphol. Dat zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in Goedemorgen Nederland op NPO 1 in een reactie op een rapport van slotcoördinator ACNL. “We liggen nog steeds op koers met het huiswerk.”

Vorig jaar juni kondigde het kabinet aan dat Schiphol structureel moest krimpen van 500.000 naar 440.000 vluchten per jaar, mede vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden. Dat zou al eind dit jaar moeten ingaan. Later kwam daar een tussenstap van 460.000 vluchten per jaar bij.

Nu dreigt het kabinet ook de nieuwe deadline voor eind 2024 niet te halen, waarschuwt ACNL in een advies aan de minister. Volgens de coördinator is de juridische procedure tijdrovend. Uitstel ligt opnieuw op de loer, naar het voorjaar van 2025 of later.

‘Liggen op schema’

“We liggen nog steeds op koers met het huiswerk”, reageert Harbers. “De eerste stap van 500.000 naar 460.000 vluchten gaat eind dit jaar in. Die tweede stap is ingewikkelder, daar is een hele procedure voor nodig.” In de loop van deze maand rapporteert het kabinet over de vooruitgang, zegt Harbers.

“Iedereen kan zijn reactie daarop geven, ook de vliegmaatschappijen. Daarna zetten we alles op alles dat we dat allemaal verwerken voor mei volgend jaar”, zegt de bewindsman. In mei 2024 moet ACNL de slots voor het winterseizoen 2024/2025 gaan verdelen. Haalt het kabinet de streefdatum daarom niet, is uitstel van zes maanden zeker. “Tot nu toe liggen we op schema”, benadrukt Harbers.

Tijdrovende procedure

ACNL lijkt daar niet zo zeker van. Om de krimp waar te maken moet het kabinet van Brussel en zogeheten Balanced Approach-procedure doorlopen. Het kabinet moet daarom goed onderbouwen waarom de krimp nodig is en vooral of en hoe het zal leiden tot minder overlast voor omwonenden, zegt ACNL.

Ook moet er nog een wettelijke verankering komen. “Gezien de minimale periode die benodigd is voor de Balanced Approach-procedure en de daaropvolgende wettelijke verankering in een ministeriële regeling is deze planning (van de minister) erg onzeker”, schrijft de slotcoördinator in een rapport aan de Tweede Kamer.

Lees ook: 

Zakkenrollers en tieners met messen: marechaussee op Schiphol steeds vaker in actie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer