main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2023 — 14:58

Spakenburg schrijft voetbalhistorie: ‘Hoop op Feyenoord in de halve finale’

SV Spakenburg verraste woensdagavond vriend en vijand door als derde amateurvereniging in de historie van het KNVB bekertoernooi de halve finale te bereiken. Eredivisionist FC Utrecht werd in De Galgenwaard op spectaculaire wijze met 4-1 verslagen. “Het is gisteren laat geworden”, zegt Spakenburgverdediger Koos Werkman daags na de bekerstunt.

“Ik ben een beetje katerig, maar door de adrenaline kan ik alles hebben”, zegt Werkman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We werden in Spakenburg opgewacht door zo’n 700 of 800 supporters. De kantine was helemaal vol, het was een gekkenhuis. Ik heb nog altijd een bizar gevoel na gisteren.”

Al in de 12e minuut opende Spakenburg in Utrecht de score. “We begonnen gewoon heel erg goed”, zegt Werkman. “De trainer had gezegd dat we met lef moesten gaan spelen. De voorsprong was terecht. Daarna moesten we tegenhouden, maar konden we toch ook wel ons eigen spel spelen. We hebben Spakenburg niet alleen met de overwinning op de kaart gezet, maar ook met goed spel.”

FC Utrecht kwam in de tweede helft nog terug tot 1-2, maar Spakenburg raakte geen moment van slag. In de 75e minuut bepaalde Spakenburgaanvoerder Floris van der Linden de eindstand.

‘Halve finale in De Kuip’

Werkman ontving de hele nacht foto’s en video’s van teamgenoten en supporters. “Van alle kanten krijg ik leuke berichten”, zegt de verdediger, die in de vorige ronde met Spakenburg al FC Groningen versloeg (2-3). In de halve finale hoopt hij op een wedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord. “Maar eigenlijk maakt het niet meer uit. Dit is nu al zo fantastisch.”

Naast Spakenburg en Feyenoord zijn ook SC Heerveen, Ajax, De Graafschap, PSV en ADO Den Haag nog in de race voor ‘de dennenappel’. Vanavond en morgenavond maken zij uit wie zich net als Spakenburg halve finalist mag noemen.

Finale op zondag

Mocht Spakenburg de finale van het bekertoernooi bereiken, levert dat overigens wel een organisatorisch probleem op. De finale staat gepland op zondag 30 april kan, maar de voorzitter van de christelijke voetbalclub heeft aangegeven niet op zondag te willen spelen. De KNVB zegt dat het hier pas met de club over spreekt tijdens het “halvefinalistenoverleg”.

Lees ook: 

Nederlanders ‘brokkenpiloten’ op ski’s: ‘In een pizzapunt van de rode piste’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer