Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Waarom wordt de Randstad voorgetrokken ten opzichte van Groningen?

Redactie

De Randstad wordt meer bevoordeeld dan de provincies, er is een enorme kloof tussen de Randstad en platteland, en de Haagse politiek heeft geen idee wat er in de provincie speelt. Dat is de algehele consensus van Groningers die hun verhaal doen in het programmaonderdeel Geachte Voorzitter! van WHL Haagse Lobby.

"Kijk naar de energiearmoede hier om je heen. Mensen zijn niet in staat om hun energiefacturen te betalen", zegt Groninger Arjan Kenter. "Ik merk dat de Randstad meer bevoordeeld wordt dan de provincies. Of dat nu Groningen is of Drenthe of Friesland. Ik vind dat die provincies tekort komen", stelt Fanny Lich. Klaasje Bruins: "Ik ben het er helemaal niet mee eens dat jullie de Randstad zo voortrekken. Als ik kijk naar de verpaupering van Winschoten vind ik dat verschrikkelijk."

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in Groningen, Johan Hamster, herkent deze verhalen als geen ander: hij hoort ze zelf ook terug op straat. "Er liggen uitdagingen in onze dorpen en onze steden, daar hebben we de afgelopen jaren aan proberen te werken", zegt hij. Ook Bram Schmaal van Groninger Belang kijkt er niet raar van op. De problematiek duurt al jaren voort, zegt hij. "In 1971 waren er ook al voorbeelden van opstanden. De lasten lagen hier toen ook al wel, maar de lusten kwamen niet binnen. In de jaren 80 was dat ook het geval."

'Bestuurders van Nederland komen grotendeels niet uit de provincie'

Volgens Hamster is er een "scheefgroei" tussen de Randstad en rest van het land. "Dat heeft te maken met de inkomensverschillen en de energiearmoede." Volgens Schmaal komt het doordat de bestuurders van Nederland voornamelijk uit Noord- en Zuid-Holland komen. "De ministers komen uit grote steden. Dat netwerk kent elkaar allemaal", geeft hij aan. "Als je daar niet doorheen weet te breken wordt het enorm lastig. Het is meer vanzelfsprekend dat daar de gelden naartoe gaan, en de rest van Nederland vergeten we even."

Volgens Floor van Scherpenzeel, fractievoorzitter van JA21 in de Provincie, wordt er heel veel óver Groningen gepraat, maar niet met Groningen. "We hebben in Groningen heel veel acties die we moeten oppakken. Zo ook de economische krimp die we de komende jaren zien. Het noorden gaat erop achteruit, maar de rest van het land groeit economisch. Dat moet natuurlijk niet kunnen."

Maandag 6 maart delen de inwoners van Overijssel hun zorgen in Geachte Voorzitter! Hoe komt Overijssel uit de stikstofcrisis? Denkt Den Haag wel genoeg aan Overijssel, en moet er in de provincie genoeg plek zijn voor de boer of juist voor de natuur? Deze uitzending van WNL Haagse Lobby is maandag 6 maart te horen in samenwerking met RTV Oost, vanaf 20.30 op NPO Radio 1.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau