Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kloof tussen Den Haag en de randen van Nederland: ‘De hoop dat het beter wordt is verdwenen’

Redactie

Het rapport 'Groningers boven gas' van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen toont de veelbesproken kloof waarin we leven, zegt burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier bij WNL Haagse Lobby. "We leven nu in een land waar die kloven leiden tot verschillende verwachtingen van hoop en perspectief in het leven."

Een verschil tussen stedelingen en mensen die op het plattenland wonen zal er altijd zijn, erkent Van der Tuuk. "Maar die kloof is er nu niet tussen stad en platteland, maar wel tussen Den Haag en de randen van Nederland - zeker in Groningen."

Ook VVD-bestuurder Johan Remkes trok de parallel tussen de kloof en het rapport tijdens de presentatie van de voorstellen voor herstelmaatregelen aardbevingsschade Groningen maandagochtend. "Ik heb wel eens de vraag gesteld: als dat wat in Groningen gebeurd is, in Amsterdam of Rotterdam zou zijn gebeurd", begint hij. "Volgens mij hoef ik verder niks te zeggen. Dáár gaat het dus over. Dit is eigenlijk één van de meest indringende voorbeelden die op tafel ligt. En wat mij betreft schept dat een langjarige verplichting voor het kabinet, en ook voor de Tweede Kamer, om Groningen en de Groningers niet verweesd achter te laten."

Luister de uitzending hier terug als podcast:

Heb je overal nog gelijke kansen?

De kloof is verworden tot een containerbegrip, waar op veel plekken iets anders onder wordt verstaan. Maar Van der Tuuk duidt: "Als je hier nu kind bent: heb je dan nog een gelijke kans als je wieg op een andere plek staat?" In de provincie Groningen bestaat namelijk de kans dat je niet alleen problemen hebt, stelt hij, maar ook dat de scholen erg ver weg zijn, of het kwaliteitsonderwijs dat je nodig hebt niet in de buurt is. "Of dat doorstuderen wel heel ver weg is of niet bereikbaar, want het openbaar vervoer werkt ook niet meer goed", somt hij op. "Kortom: het perspectief, de hoop, de verwachting, dat als je hier opgroeit, dat je denkt: het zal beter worden, is verdwenen in dit land."

Om dit te herstellen moet het probleem eerst erkent worden, maar is er ook geld nodig, onderschrijft ook hoogleraar en regiovoorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Jouke van Dijk. "Je moet investeren in het beter maken van de voorzieningen voor de jeugdzorg, voor het openbaar vervoer, voor het onderwijs."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau