main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 februari 2023 — 10:23

‘Poetin gaat de oorlog in Oekraïne niet winnen’

Het is ondenkbaar dat Rusland op korte termijn de oorlog in Oekraïne wint. Dat zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif, precies een jaar nadat Russische troepen de grens met Oekraïne overstaken. Hij waarschuwt dat de bondgenoten van Oekraïne moeten nadenken over een scenario waarin de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne ten onder dreigt te gaan.

“Als je kijkt naar het leiderschap aan Russische kant, de motivatie bij de troepen, hoe ze in staat zijn operaties te plannen en de land- en luchtmacht te integreren, dan denk ik: Rusland gaat deze oorlog niet winnen”, zegt De Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik zie het offensief totaal niet in vaart komen. Rusland is nauwelijks in staat om door linies heen te breken en wint nauwelijks grond.”

Hij denkt dat Oekraïne met de wapensteun van het Westen in staat is om komende zomer zelf een offensief te lanceren. En “als je weet dat Rusland in militair opzicht niet gaat winnen, moet je nadenken over de consequenties”, zegt De Kruif. “Als Poetin zijn doel, het veroveren van de Donbas, niet bereikt, moet je je afvragen hoe we zorgen dat de strijdende partijen aan tafel komen.”

Hij waarschuwt dat de dreiging van de inzet van kernwapens door Rusland toeneemt naar mate Poetin verder in het nauw wordt gedreven. “Je moet voorkomen dat Poetin zijn toevlucht zoekt in andere middelen. Daar moet je over nadenken.”

Sleutelrol China en VS

China heeft vrijdag de strijdende partijen opgeroepen om zo snel mogelijk met vredesbesprekingen te beginnen. Ook verwierp het ondubbelzinnig de inzet van nucleaire wapens in de oorlog: “Kernwapens mogen niet worden gebruikt en kernoorlogen mogen niet worden uitgevochten”, aldus de Chinese verklaring. Deze en andere opmerkingen staan in een document van twaalf punten over de “politieke regeling” voor de crisis.

Volgens De Kruif kunnen dit soort initiatieven uit China helpen om het gesprek tussen Rusland en Oekraïne op gang te brengen. “Er zijn twee landen die de sleutel in handen hebben: de Verenigde Staten en China. De VS kunnen Oekraïne beïnvloeden en China kan Rusland beïnvloeden.”

Einde oorlog, of toch niet?

Mocht Poetin voor nu de handdoek in de ring werpen, betekent dat niet het einde van het conflict, zegt De Kruif. “Hij wil Oekraïne op den duur onder zijn invloed krijgen. Als hij weet dat dat nu niet lukt, moet hij aan tafel komen. Maar dat wil niet zeggen dat de oorlog dan is afgelopen. Als Poetin blijft, blijft ook de dreiging.”

Hij denkt dat Poetin opnieuw zal proberen Oekraïne te veroveren. “Een leger dat een oorlog verliest, komt later waarschijnlijk sterker terug. Je leert van je nederlagen. Het is dus nog niet afgelopen”, zegt De Kruif, die benadrukt dat Rusland voor nu niet aan het langste eind zal trekken. “Poetin heeft nauwelijks meer een krijgsmacht. Zijn landstrijdkrachten worden de komende maanden voor een groot deel vernietigd.”

Lees ook: 

Oekraïense militairen nu ook op Nederlandse bodem getraind

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer