main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 februari 2023 — 07:00

Mensensmokkelaars krijgen volop hulp uit Nederland

Nog niet eerder zijn in ons land zoveel faciliteerders van mensensmokkel aangehouden als in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde cijfers van de Koninklijke Marechaussee, ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Ze worden verdacht van aanlevering van rubberboten, buitenboordmotoren en zwemvesten aan criminele organisaties die instaan voor de levensgevaarlijke overtocht van migranten van de Belgische of Franse kust naar het Verenigd Koninkrijk. In 2022 zijn maar liefst 28 faciliteerders van mensensmokkel ingerekend. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor toen er slechts 11 aanhoudingen zijn verricht.

Marechaussee luidt noodklok

De Koninklijke Marechaussee luidt de noodklok over de aangetroffen materialen die steeds vaker van zeer slechte kwaliteit zijn, zoals aan elkaar geplakte rubberen bootjes en zwemvesten die niet zeewaardig zijn. Bovendien zijn in het afgelopen jaar voor het eerst regelmatig binnenbanden ontdekt die moeten dienen als reddingsvest. Mark Rutten van de Koninklijke Marechaussee: “Dit is mensonterend en levensgevaarlijk. Hiermee redden ze de oversteek niet.”

Smokkelaars steeds lastiger te pakken

Hoewel er meer verdachten dan ooit zijn aangehouden, ziet de Koninklijke Marechaussee dat het steeds lastiger wordt de materialen te onderscheppen en verdachten in te rekenen. “Inmiddels maken de smokkelaars gebruik van fake adressen die ze creëren om ons op een dood spoor te brengen”, vertelt Rutten.

Het afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee honderden zwemvesten en tientallen rubberboten en buitenboordmotoren in beslag genomen. De goederen worden via ons land naar de Belgische of Franse kust vervoerd en gebruikt voor de oversteek van migranten. De materialen worden onder meer aangetroffen in loodsen, containers en woningen in Nederland, maar ook in nautische bedrijven waar ze tijdelijk liggen opgeslagen. Ook heeft de Koninklijke Marechaussee bij controles langs de weg materialen onderschept in geblindeerde auto’s of busjes.

In Het Misdaadbureau zijn vrijdagavond 24 februari vanaf 19u op NPO Radio 1 alle cijfers en achtergronden te horen over faciliteerders van mensensmokkel.

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees meer: 

Wordt er meer gestolen door de invoer van zelfscankassa’s?

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer