main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2023 — 12:38

Wet seksuele misdrijven op de schop: ‘Slachtoffers van zedendelicten nog beter beschermen’

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil daders van seksueel geweld harder aanpakken. Dat probeert de bewindsvrouw te bewerkstelligen door de wet seksuele misdrijven aan te passen. “De kern is dat wij slachtoffers van zedenmisdrijven nog beter beschermen”, zegt de minister bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Het wetsvoorstel van Yeşilgöz stelt een aantal delicten strafbaar die nog niet strafbaar zijn. Zoals straatintimidatie, seksuele intimidatie online of seks-chatting, dan wel het seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar. “Het is een brede wet, maar zo complex is het ook”, zegt de minister.

Wat ook is opgenomen in het voorstel van de bewindsvrouw is het strafbaar stellen van seks hebben met iemand waarvan je had kunnen of moeten weten dat de ander het niet wilde. “Dan hoef je dwang niet meer te bewijzen.”

Verjaringstermijn

De aanpassing in de wet moet slachtoffers meer bescherming bieden. Zo moet de verjaringstermijn van een seksueel delict komen te vervallen. “Zodat je altijd aangifte kunt doen als er sprake is van verkrachting”, aldus Yeşilgöz.

De bewijslast van dit soort misdrijven blijft lastig. Dat is al zo als het om een recent zedendelict gaat, laat staan over iets wat jaren geleden is gebeurd. “Die worsteling hadden wij zelf ook. Je wilt uiteindelijk dat het niet een valse belofte op papier is, maar dat je er ook iets mee kunt.” Yeşilgöz heeft er vertrouwen in dat het goedkomt. “Onze rechercheurs, het OM en onze rechters zijn hier heel ervaren in.”

Daders sneller straffen

Jaarlijks worden er zo’n 2000 meldingen van verkrachting gedaan. Daarvan worden er nog geen 200 gestraft. Of de pakkans omhoog gaat met het wetsvoorstel? “Ik hoop dat de wet daaraan bijdraagt.” Het wetsvoorstel heeft ook een “normerende en preventieve” kant, stelt de VVD’er. Zij hoopt dat mensen meer gaan nadenken, bijvoorbeeld tijdens seks, of er sprake is van wederzijds goedvinden.

Dat er zoveel zedenzaken op de plank blijven liggen heeft ook te maken met een nijpend personeelstekort. Met het wetsvoorstel van Yeşilgöz is de kans groot dat er bij justitie nog meer aangiftes komen binnenrollen. De minister verzekert dat hiernaar gekeken is. “Wij investeren extra in zedenrechercheurs. Zij worden op hoog tempo aangenomen.”

Dat gaat alleen om de politie. Er zijn ook mensen nodig bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Daarover zijn de betrokken organisaties met elkaar in gesprek, vertelt de justitieminister. “Uiteindelijk bestaat er één doel en dat is slachtoffers sneller helpen. Er wordt echt alles op alles gezet om dat waar te maken. Wij zijn aan het opbouwen dat aangifte loont.”

Lees ook: 

Dit jaar fors meer meldingen seksueel geweld bij Slachtofferhulp

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer