main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2023 — 12:38

Wet seksuele misdrijven op de schop: ‘Slachtoffers van zedendelicten nog beter beschermen’

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil daders van seksueel geweld harder aanpakken. Dat probeert de bewindsvrouw te bewerkstelligen door de wet seksuele misdrijven aan te passen. “De kern is dat wij slachtoffers van zedenmisdrijven nog beter beschermen”, zegt de minister bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Het wetsvoorstel van Yeşilgöz stelt een aantal delicten strafbaar die nog niet strafbaar zijn. Zoals straatintimidatie, seksuele intimidatie online of seks-chatting, dan wel het seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar. “Het is een brede wet, maar zo complex is het ook”, zegt de minister.

Wat ook is opgenomen in het voorstel van de bewindsvrouw is het strafbaar stellen van seks hebben met iemand waarvan je had kunnen of moeten weten dat de ander het niet wilde. “Dan hoef je dwang niet meer te bewijzen.”

Verjaringstermijn

De aanpassing in de wet moet slachtoffers meer bescherming bieden. Zo moet de verjaringstermijn van een seksueel delict komen te vervallen. “Zodat je altijd aangifte kunt doen als er sprake is van verkrachting”, aldus Yeşilgöz.

De bewijslast van dit soort misdrijven blijft lastig. Dat is al zo als het om een recent zedendelict gaat, laat staan over iets wat jaren geleden is gebeurd. “Die worsteling hadden wij zelf ook. Je wilt uiteindelijk dat het niet een valse belofte op papier is, maar dat je er ook iets mee kunt.” Yeşilgöz heeft er vertrouwen in dat het goedkomt. “Onze rechercheurs, het OM en onze rechters zijn hier heel ervaren in.”

Daders sneller straffen

Jaarlijks worden er zo’n 2000 meldingen van verkrachting gedaan. Daarvan worden er nog geen 200 gestraft. Of de pakkans omhoog gaat met het wetsvoorstel? “Ik hoop dat de wet daaraan bijdraagt.” Het wetsvoorstel heeft ook een “normerende en preventieve” kant, stelt de VVD’er. Zij hoopt dat mensen meer gaan nadenken, bijvoorbeeld tijdens seks, of er sprake is van wederzijds goedvinden.

Dat er zoveel zedenzaken op de plank blijven liggen heeft ook te maken met een nijpend personeelstekort. Met het wetsvoorstel van Yeşilgöz is de kans groot dat er bij justitie nog meer aangiftes komen binnenrollen. De minister verzekert dat hiernaar gekeken is. “Wij investeren extra in zedenrechercheurs. Zij worden op hoog tempo aangenomen.”

Dat gaat alleen om de politie. Er zijn ook mensen nodig bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Daarover zijn de betrokken organisaties met elkaar in gesprek, vertelt de justitieminister. “Uiteindelijk bestaat er één doel en dat is slachtoffers sneller helpen. Er wordt echt alles op alles gezet om dat waar te maken. Wij zijn aan het opbouwen dat aangifte loont.”

Lees ook: 

Dit jaar fors meer meldingen seksueel geweld bij Slachtofferhulp

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer