Joost Eerdmans wil leerstoel Fortuyn: ‘Zijn gedachtegoed is historisch en maatschappelijk van belang’
JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans pleit voor een bijzondere leerstoel aan een universiteit voor het gedachtegoed van Pim Fortuyn. Hij vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO1 dat veel mensen in de politiek en het bedrijfsleven er nog iets van kunnen opsteken.
Dit weekend zou Fortuyn 75 jaar zijn geworden. De snelle opmars die de wijlen politicus maakte is volgens Eerdmans niet onopgemerkt gebleven. "Fortuyns gedachtegoed is historisch en maatschappelijk van belang. Het is 21 jaar geleden dat hij werd vermoord, maar zijn boeken, aanklachten en pamfletten tegen het politieke bestel en het politiek systeem zijn zo fundamenteel en breed, dat daar heel veel studenten voor te interesseren zijn", zegt Eerdmans.
Het doel is om studies te doen naar het Fortuynisme, tegenstellingen te bespreken, erover te filosoferen en daar lessen uit te trekken.
Politiek onschuld kwijtgeraakt
Het gedachtegoed van Fortuyn is nog alom aanwezig, stelt Eerdmans. "Fortuyn had het over de aanklacht, de elite tegen het volk, de polarisatie, het politiek systeem, de rechtstaat, de vrijheid van meningsuiting; eigenlijk z'n belangrijkste drijfveer. Daar gaat het nu nog steeds over."
Volgens de JA21-voorman is de Nederlandse politiek een hoop onschuld kwijtgeraakt. Hij zegt: "Fortuyn had het over: we moeten niet dweilen met de kraan open. Nou de kraan is niet echt dichtgegaan. Dat zijn thema's die niet zijn opgelost. Sterker nog, het is erger geworden. De zorg, de bureaucratie, het systeem van de gekozenen dat zover afstaat van de kiezer." Het zijn volgens hem thema's die zowel raakvlakken op links als rechts hebben.
Universiteit
Of er snel een leerstoel voor Fortuyn zal komen is nog niet bekend. Eerst zal er volgens Eerdmans een universiteit moeten zijn die zijn nek ervoor uitsteekt en moet er geld komen. Zelf denkt hij dat de Erasmus Universiteit of de Universiteit Leiden het meest geschikt zijn. Fortuyn promoveerde in de sociale wetenschappen en was van 1990 tot 1995 zelf bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, waar Eerdmans ook nog les van hem heeft gehad. "Het zal eerst nog een aantal stappen vergen om dit te doen, maar het gaat om het idee."