main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 19 februari 2023 — 12:58

Kan China de oorlog in Oekraïne beëindigen? ‘Hopelijk kan een autoritair regime als China tegen de Russen zeggen dat dit niet meer kan’

Voormalig Ruslandcorrespondent Wierd Duk vertelt bij WNL Op Zondag dat China mogelijk een grote rol kan spelen in het beëindigen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daar is echter ook de hulp vanuit het Westen nodig, maar wat als het Westen China blijft wantrouwen?

China kan een rol spelen in het stoppen van het bloedverschiet tussen Oekraïne en Rusland over en weer. Althans, dat wordt gespeculeerd bij de Veiligheidsconferentie in München, waar wereldleiders samenkomen om te praten over internationale spanningen.

Rol van China

Of het een realistische gedachtegang is, daar heeft Duk zijn twijfels bij. “Het Westen wantrouwt de Chinezen enorm”, doelt Duk onder meer op het neerhalen van eventuele Chinese spionageballonnen boven het luchtruim van de VS en de woorden van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die zei China niet direct serieus genomen kan worden. “Maar hopelijk kan een autoritair regime als China tegen de Russen zeggen dat dit niet meer kan. Want je schaadt ons (China, red.) en je eigen belangen. Dit kan niet langer zo doorgaan.”

‘Honderden doden per dag’

Jevgeni Prigozjin van de Wagnergroup zegt dat hij heel veel weerstand ervaart van Oekraïne. In feite zegt de militair dat Oekraïne het beter doet in de oorlog. “Maar dat is ook omdat de Russen daar momenteel worden afgeslacht. Het gaat om honderden doden per dag”, legt Duk uit.

Het is in feite moderne oorlogsvoering van Oekraïne versus een agrarische oorlogsvoering van de Russen, stelt Duk. “Dat is omdat de NAVO Oekraïners getraind heeft. Zij hebben materiaal en de meest moderne wapens gekregen. De Russen baseren alles op een getal. Zij sturen zoveel mogelijk tanks de velden in, maar die ontploffen allemaal. Als de tanks er niet door, dan sturen zij de manschappen het veld in. Die komen er ook niet door, want er zijn naar schatting zo’n 200.000 Russische mannen omgekomen.”

Het is inmiddels een situatie geworden zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog, gaat Duk verder. “De fronten verschuiven nauwelijks, veel te veel mensen sterven en Oekraïne wordt tot puin geschoten. Wij blijven wapens leveren, dus wij blijven mee-escaleren. Dat doet het Westen omdat het de oorlog wil winnen, maar die oorlog is niet te winnen.”

Lees ook: 

Veiligheidsconferentie van groot Westers belang: ‘Wij zien de sympathie richting Poetin toenemen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer