main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 februari 2023 — 09:17

Blessuretijd voor veel Nederlandse sportverenigingen: ‘Kosten zijn hoger dan inkomsten’

Steeds meer sportverenigingen in Nederland hebben moeite om het hoofd boven water te houden. De ledenaantallen lopen terug en de (energie)kosten op. Zo ook bij een plaatselijke korfbalvereniging in Hoorn, waar de verwarming is dichtgedraaid. “Ik wacht op het moment dat iemand zegt: ik neem het stokje over.”

Voor korfbalster Joyce Besse is het eigenlijk wel welletjes geweest. In plaats van zelf ballen te werpen, geeft ze liever training aan de jeugd. Maar als Besse stopt wordt de situatie voor haar team nijpender. “Ik ben veruit onze oudste speelster, maar de vereniging is niet zo groot. Zo lang het nodig is, blijf ik dit doen”, vertelt ze in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Niet alleen lopen de ledenaantallen en daarmee de contributie-inkomsten terug, de korfbalvereniging wordt geconfronteerd met torenhoge energieprijzen. “We hebben de kachel omlaag gezet om de kosten te drukken en de douches staan uit”, zegt bestuurslid Nikki Ruijter, die haar jas aanhoudt achter de bar. “We hebben ook zonnepanelen, maar het is allemaal niet voldoende. De kosten zijn hoger dan de inkomsten.”

Vooral jongen leden geven er de brui aan. Ruijter: “Tegen de tijd dat ze gaan studeren, vliegen ze uit en raken wij veel leden kwijt. Een aantal komt een paar jaar later terug, maar dat weegt niet op tegen wat we verliezen.” Ze vreest voor het voortbestaan van de vereniging. “Deze situatie moet niet nog een paar jaar aanhouden.”

‘Er moet wat gebeuren’

Even verderop, bij de plaatselijke tafeltennisvereniging, deelt men de zorgen. De club vergrijst en nieuwe leden zijn er nauwelijks. Voorzitter Rob Schram overwoog tot voor kort de vereniging één dag in de week extra te sluiten. “We zouden dan van woensdag tot maandag gesloten kunnen blijven en de kachel langer uitlaten.” Zover kwam het (nog) niet. “Het valt op dit moment mee met de kosten.”

Maar het gaat alles behalve van een leien dakje, erkent Schram. “We hebben reserves, maar er moet wel wat gebeuren. Een verdriedubbeling van de kosten kunnen we niet blijven dragen.” De contributie fors verhogen is geen optie. “Er zijn ook leden met een uitkering of met een klein pensioen. Zij stoppen als het heel duur wordt.”

“Het grootste probleem is de onzekerheid”, verzucht Schram. “We kregen in september te horen dat we in plaats van 500 euro 1000 euro per maand moesten betalen voor energie. Twee maanden later was het 1500 euro. Dan denk je: waar ligt de grens?”

Steeds minder sportverenigingen

De twee verenigingen vertellen het verhaal van veel meer sportverenigingen in Nederland. De afgelopen jaren is het aantal klassieke sportverenigingen gedaald van 25.000 in 2016 naar 22.500 vorig jaar. Bij het landelijke meldpunt voor sportverenigingen in nood van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) hebben zich ruim 500 clubs gemeld.

Die zitten in acute problemen door de sterk gestegen energiekosten en hoge inflatie, zegt RVVB-bestuurder Daniel Klijn in het programma. “Wij maken ons ernstig zorgen over de toekomstbestendigheid van sportverenigingen.”

Meer sport op één plek

Maar er zijn ook verenigingen die van de nood een deugd hebben gemaakt. Bestuurders van voetbalvereniging EOS In Ellecom (Gelderland) vormden hun noodlijdende vereniging tot een plek waar je meerdere sporten kunt beoefenen, zoals padel en bootcamp.

Bestuurslid Roel Roelfzema: “Dit is een kleine vereniging met tot voor kort ongeveer 160 voetballers en een heel slecht natuurgrasveld. Waar nu de padelbaan ligt, lag eerst een trainingsveld dat leek op de Sahara. We zijn in gesprek gegaan met de omgeving en de scholen en hebben gevraagd wat mensen willen.”

De conclusie: in Ellecom was behoefte aan een soort omnivereniging. “Daar zijn we aan gaan werken”, zegt Roelfzema. “Naast padel zijn we met bootcamp begonnen. In het hotel naast de vereniging is een zwembad waar nu 35 tot 40 mensen zwemmen met een abonnement via deze club. Er is een jeu de boules-baan en na corona is een biljarttafel toegevoegd aan het clubhuis.”

Hij spoort noodlijdende sportverenigingen aan om waar mogelijk het voorbeeld van EOS te volgen. “Kijk om je heen. Je moet meegaan met de tijd en rekening houden met de vergrijzing.”

Veel sportverenigingen zitten in zwaar weer door torenhoge energierekeningen en teruglopende ledenaantallen. Hoe houdt de sportclub het hoofd boven water? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug via NPO Start

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Zondag 10.00 uur
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis…

Lees meer

Hoe belanden vrouwen in het criminele circuit? ‘Zijn vaak eerst slachtoffer van seksueel misbruik’

Er lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en…

Lees meer

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

Een pilletje tijdens een festival of toch liever een lijntje cocaïne bij het stappen? Mensen komen gemakkelijk aan drugs terwijl de verkoop ervan illegaal en…

Lees meer

Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)….

Lees meer

Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland…

Lees meer

Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat…

Lees meer

Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld…

Lees meer

Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit…

Lees meer

Grote storing bij ING maakt inloggen in app onmogelijk

ING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon….

Lees meer

Pjotr Sauer kreeg brief van gevangengehouden journalist Evan Gershkovich

Er is nog geen zicht op een mogelijke vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. Dat zei journalist Pjotr Sauer vanmorgen in Sven op 1….

Lees meer

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen het overwegen waard

Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit…

Lees meer

ProRail: agressie op Den Haag Centraal ‘onbeheersbaar’ geworden

De agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een “onbeheersbare” situatie. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail spreekt…

Lees meer

Vanavond bij Het Misdaadbureau: hoe verklaren we vrouwelijk crimineel gedrag?

Onze gevangenissen zitten vooral vol met mannen. Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die gruwelijke dingen…

Lees meer