main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 februari 2023 — 09:17

Blessuretijd voor veel Nederlandse sportverenigingen: ‘Kosten zijn hoger dan inkomsten’

Steeds meer sportverenigingen in Nederland hebben moeite om het hoofd boven water te houden. De ledenaantallen lopen terug en de (energie)kosten op. Zo ook bij een plaatselijke korfbalvereniging in Hoorn, waar de verwarming is dichtgedraaid. “Ik wacht op het moment dat iemand zegt: ik neem het stokje over.”

Voor korfbalster Joyce Besse is het eigenlijk wel welletjes geweest. In plaats van zelf ballen te werpen, geeft ze liever training aan de jeugd. Maar als Besse stopt wordt de situatie voor haar team nijpender. “Ik ben veruit onze oudste speelster, maar de vereniging is niet zo groot. Zo lang het nodig is, blijf ik dit doen”, vertelt ze in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Niet alleen lopen de ledenaantallen en daarmee de contributie-inkomsten terug, de korfbalvereniging wordt geconfronteerd met torenhoge energieprijzen. “We hebben de kachel omlaag gezet om de kosten te drukken en de douches staan uit”, zegt bestuurslid Nikki Ruijter, die haar jas aanhoudt achter de bar. “We hebben ook zonnepanelen, maar het is allemaal niet voldoende. De kosten zijn hoger dan de inkomsten.”

Vooral jongen leden geven er de brui aan. Ruijter: “Tegen de tijd dat ze gaan studeren, vliegen ze uit en raken wij veel leden kwijt. Een aantal komt een paar jaar later terug, maar dat weegt niet op tegen wat we verliezen.” Ze vreest voor het voortbestaan van de vereniging. “Deze situatie moet niet nog een paar jaar aanhouden.”

‘Er moet wat gebeuren’

Even verderop, bij de plaatselijke tafeltennisvereniging, deelt men de zorgen. De club vergrijst en nieuwe leden zijn er nauwelijks. Voorzitter Rob Schram overwoog tot voor kort de vereniging één dag in de week extra te sluiten. “We zouden dan van woensdag tot maandag gesloten kunnen blijven en de kachel langer uitlaten.” Zover kwam het (nog) niet. “Het valt op dit moment mee met de kosten.”

Maar het gaat alles behalve van een leien dakje, erkent Schram. “We hebben reserves, maar er moet wel wat gebeuren. Een verdriedubbeling van de kosten kunnen we niet blijven dragen.” De contributie fors verhogen is geen optie. “Er zijn ook leden met een uitkering of met een klein pensioen. Zij stoppen als het heel duur wordt.”

“Het grootste probleem is de onzekerheid”, verzucht Schram. “We kregen in september te horen dat we in plaats van 500 euro 1000 euro per maand moesten betalen voor energie. Twee maanden later was het 1500 euro. Dan denk je: waar ligt de grens?”

Steeds minder sportverenigingen

De twee verenigingen vertellen het verhaal van veel meer sportverenigingen in Nederland. De afgelopen jaren is het aantal klassieke sportverenigingen gedaald van 25.000 in 2016 naar 22.500 vorig jaar. Bij het landelijke meldpunt voor sportverenigingen in nood van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) hebben zich ruim 500 clubs gemeld.

Die zitten in acute problemen door de sterk gestegen energiekosten en hoge inflatie, zegt RVVB-bestuurder Daniel Klijn in het programma. “Wij maken ons ernstig zorgen over de toekomstbestendigheid van sportverenigingen.”

Meer sport op één plek

Maar er zijn ook verenigingen die van de nood een deugd hebben gemaakt. Bestuurders van voetbalvereniging EOS In Ellecom (Gelderland) vormden hun noodlijdende vereniging tot een plek waar je meerdere sporten kunt beoefenen, zoals padel en bootcamp.

Bestuurslid Roel Roelfzema: “Dit is een kleine vereniging met tot voor kort ongeveer 160 voetballers en een heel slecht natuurgrasveld. Waar nu de padelbaan ligt, lag eerst een trainingsveld dat leek op de Sahara. We zijn in gesprek gegaan met de omgeving en de scholen en hebben gevraagd wat mensen willen.”

De conclusie: in Ellecom was behoefte aan een soort omnivereniging. “Daar zijn we aan gaan werken”, zegt Roelfzema. “Naast padel zijn we met bootcamp begonnen. In het hotel naast de vereniging is een zwembad waar nu 35 tot 40 mensen zwemmen met een abonnement via deze club. Er is een jeu de boules-baan en na corona is een biljarttafel toegevoegd aan het clubhuis.”

Hij spoort noodlijdende sportverenigingen aan om waar mogelijk het voorbeeld van EOS te volgen. “Kijk om je heen. Je moet meegaan met de tijd en rekening houden met de vergrijzing.”

Veel sportverenigingen zitten in zwaar weer door torenhoge energierekeningen en teruglopende ledenaantallen. Hoe houdt de sportclub het hoofd boven water? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug via NPO Start

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer