main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 18 februari 2023 — 07:30

Zorgen om Nederlandse sportverenigingen: ‘Bijna helft sportclubs in lastig parket’

Bij het landelijke meldpunt voor sportverenigingen in nood van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) hebben zich ruim 500 clubs gemeld. Die zitten in acute problemen door de sterk gestegen energiekosten en hoge inflatie. RVVB-bestuurder Daniel Klijn: “Wij maken ons ernstig zorgen over de toekomstbestendigheid van sportverenigingen.” Gestaag dalende ledenaantallen versterken die zorg. Algemeen directeur van NOC*NSF Marc van den Tweel: “Er zijn 25.000 geregistreerde sportverenigingen in Nederland en tien- à twaalfduizend zitten best in een lastig parket.” Dit zegt hij zaterdagavond in tv-programma Stand van Nederland Generatie Next.

Donderdag maakte NOC*NSF bekend dat de laatste tijd vooral jongeren afhaken. De ledenaantallen van veel sportclubs slinken al jaren. Corona betekende een extra klap en daarnaast spelen de torenhoge energierekeningen de verenigingen nu parten. Dat betekent dat verenigingen steeds grotere financiële zorgen hebben. 

Onderzoek naar Tweede Kamer

RVVB-bestuurder Daniel Klijn over de meest acute gevallen: “Het is schrijnend. Verenigingen die bijvoorbeeld 9.000 tot 10.000 euro per jaar betaalden aan energiekosten en nu ineens naar 35.000 tot 40.000 euro gaan. Los nog van de dalende ledenaantallen, omdat leden soms de contributie niet meer kunnen betalen. Daarmee gaan de inkomsten ook omlaag.”

RVVB doet als officieel gesprekspartner van het ministerie van VWS momenteel verdiepend onderzoek naar de toekomstbestendigheid van verenigingen, om te kijken wat zij precies nodig hebben. De resultaten worden in maart aangeboden aan minister Conny Helder (VWS) en de Tweede Kamer. 

Oproep tot innovatie

Marc van den Tweel roept de verenigingen intussen op tot ‘innoveren’, om het sportlidmaatschap interessant te houden voor mensen. Hij denkt daarbij aan nieuwe competitievormen en sporten, en combinaties van sporten binnen één lidmaatschap. Van den Tweel: “Waar je voorheen bijvoorbeeld een heel seizoen verbonden was aan een club en negen maanden moest meedoen aan een competitie, zal je nieuwe vormen krijgen zoals een competitie van drie maanden. Of dat je aan fitness én zaalvoetbal doet. Er zullen meer samenwerkingen komen tussen sportverenigingen en mogelijk commerciële sportaanbieders. Dat gaat echt veranderen.”

Uiteindelijk ziet de NOC*NSF-directeur de toekomst wel positief in. “Ik ben optimistisch gestemd over de kracht van de verenigingscultuur in Nederland.”

Veel sportverenigingen zitten in zwaar weer door torenhoge energierekeningen en teruglopende ledenaantallen. Hoe houdt de sportclub het hoofd boven water? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug via NPO Start

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer