main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 februari 2023 — 10:51

VVD’er Pim van Strien wil vestigingsklimaatakkoord: ‘Moeten banen en boterham behouden’

VVD-Tweede Kamerlid Pim van Strien pleit voor een vestigingsklimaatakkoord. “We hebben in Nederland veel akkoorden, op zorg, pensioenen en onderwijs. Maar we hebben geen akkoord waarmee we al die akkoorden kunnen bekostigen”, zegt de liberaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij waarschuwt dat een goed vestigingsklimaat geen vanzelfsprekendheid is.

Volgens het Kamerlid staan sommige partijen in de Kamer nu “te juichen” als grote bedrijven Nederland verlaten. “We moeten ervoor zorgen dat ons vestigingsklimaat goed blijft. Wij zouden het mooi vinden als we de discussie kunnen veranderen met een vestigingsklimaatakkoord”, zegt Van Strien. “Laten we als politiek, overheden en bedrijven schouder aan schouder staan om de grote uitdagingen aan te gaan. Voor de banen, inkomsten en de boterham.”

Van Strien is blij dat ministers en partijgenoten Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) zich tegen een initiatiefwetsvoorstel van zes politieke partijen voor verplicht maatschappelijk verantwoord hebben gekeerd. Op het wetsvoorstel was veel kritiek, vooral vanuit het bedrijfsleven. Baggeraar Boskalis dreigde zelfs met een vertrek uit Nederland.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het wetsvoorstel moest ertoe leiden dat grote bedrijven strenger zouden kijken naar de keten van toeleveranciers. Ze zouden dan moeten kunnen verantwoorden dat die zich niet schuldig maken aan kinderarbeid, dwangarbeid of illegale milieuvervuiling. “Een topman van een bedrijf, dat kan een klein mkb-bedrijfje zijn, dat iets bestelt in Bangladesh, zou door dit voorstel zelfs in de gevangenis kunnen belanden.”

“Ik denk dat het verstandig is dat de ministers hier voor zijn gaan liggen”, zegt Van Strien. Volgens hem zou het invoeren van deze wet “een verdere aantasting van ons vestigingsklimaat” betekenen.

Volgens de VVD’er is niemand tegen internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en doen bedrijven hier ook hun best voor. “Maar deze wet ging echt te ver.” Hij is blij dat het kabinet zich wil committeren aan Europese wetgeving. “Dan creëer je een gelijk speelveld en kun je meer impact hebben. Als Nederland alleen kun je niet zoveel.”

Hij hoopt dat Boskalis nu besluit in Nederland te blijven. Eerder kozen Shell en Unilever voor een vertrek uit ons land, tot groot ongenoegen van de VVD. “Rond de bedrijven die hier zijn zitten leveranciers, mkb’ers, winkeliers. We moeten ervoor zorgen dat ook in de toekomst de banen en boterhammen hier blijven en we de belastinginkomsten houden. Die zorgen ervoor dat we met z’n allen zo’n mooi land kunnen opbouwen.”

Experimenteerruimte

Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwde onlangs in Op1 voor “betonrot”. Volgens Van Strien is het “fundament” van het Nederlandse vestigingsklimaat nog steeds goed. “In alle internationale lijstjes staan we in de top 10 of top 5, maar dat is een achteruitkijkspiegel. We moeten een aantal zaken gaan verbeteren, zodat het vestigingsklimaat ook in de toekomst goed blijft.”

Hij pleit voor meer ruimte om te experimenteren. “Wat je vaak ziet is dat er mooie bedrijfjes zijn, bijvoorbeeld startups, die een innovatie hebben die ons gaat helpen om in de toekomst dingen groener of duurzamer te doen. Dan komt er een gemeentelijke of provinciale overheid die zegt: het kan niet vanwege die en die regels. We hebben een enorm beklemmend korset, waardoor die innovatie niet volledig tot wasdom kan komen.”

Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans zei onlangs in WNL Op Zondag dat haar partij bezig is met het maken van een ‘Experimenteerwet’ voor innovatieve ondernemingen. “Als je lokaal ziet dat er innovatie is die kan doorgroeien, maar je loopt tegen regelgeving aan, laat die regelgeving dan even vieren, zoals bepaalde bouwbesluiten of criteria aan aanbestedingen, zodat zo’n bedrijf volledig zich kan focussen op de uitrol van innovatie”, zegt Van Strien.

Hij vindt het “stom” dat de biotech sector grotendeels uit Nederland vertrokken is. “We moeten ervoor zorgen dat we bedrijven in staat stellen om echt de innovaties uit te rollen en te experimenteren, binnen de marges van de veiligheid.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het vestigingsklimaat in Nederland.

Lees ook: 

Is het Nederlandse vestigingsklimaat echt zo slecht? ‘Wij hebben een heel goed totaalpakket’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer