Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

In uur van Amsterdam naar Parijs: TU Delft presenteert nieuw ontwerp hyperloop

Peter Visser

Met zo'n 1100 kilometer per uur door een buis schieten en zo binnen de kortste keren op je bestemming aankomen. Het klinkt futuristisch, maar het is misschien wel sneller realiteit dan we denken. Studenten van de Technische Universiteit Delft presenteren vandaag hun nieuwe ontwerp voor de hyperloop.

Het idee voor de hyperloop werd in 2012 gelanceerd door topondernemer Elon Musk en werd sindsdien door meerde bedrijven en universiteiten opgepikt en verder uitgewerkt. De hyperloop is een maagneetzweeftrein, die door vacuümbuis 'rijdt' en daardoor zeer hoge snelheden kan halen.

Daardoor is het in theorie mogelijk om in binnen een uur van Amsterdam naar Parijs te reizen. "We hebben een design ontwerpen waarbij ons prototype volledig gaat zweven. Dat is voor het eerst", vertelt aanvoerder van het hyerloopteam Delft Umika Bhagole in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ook hebben we een hele nieuwe motor ontworpen."

Het team van Bhagole werkt "dag in, dag uit" aan de hyperloop. "We hebben zes maanden lang naar deze dag toegeleefd. Dit is een hele belangrijke stap."

2030

Volgens deskundigen zou het mogelijk zijn om de hyperloop in 2030 op de markt te brengen. Volgens Sarah Duister, lead scalability van het hyerloopteam in Delft, is dat ietwat optimistisch. "Het is wel realistisch als het gaat om vrachtvervoer, omdat daar veel minder veiligheidsrisco's aan verbonden zijn. Maar voor passagiersvervoer moet er op veiligheidsniveau nog zoveel worden gedaan, dat dat nog wel even duurt."

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, is enthousiast over de ontwikkeling. "In 2030 zitten we er misschien nog niet in, maar dit is fantastisch. Dat dit in Nederland gebeurt, maakt echt verschil, als je ziet welke kennis en kunde hierachter zit", zegt de bewindsvrouw. "Het is goed dat we werken aan de toekomst."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau