In uur van Amsterdam naar Parijs: TU Delft presenteert nieuw ontwerp hyperloop
Met zo’n 1100 kilometer per uur door een buis schieten en zo binnen de kortste keren op je bestemming aankomen. Het klinkt futuristisch, maar het is misschien wel sneller realiteit dan we denken. Studenten van de Technische Universiteit Delft presenteren vandaag hun nieuwe ontwerp voor de hyperloop.
Het idee voor de hyperloop werd in 2012 gelanceerd door topondernemer Elon Musk en werd sindsdien door meerde bedrijven en universiteiten opgepikt en verder uitgewerkt. De hyperloop is een maagneetzweeftrein, die door vacuümbuis ‘rijdt’ en daardoor zeer hoge snelheden kan halen.
Daardoor is het in theorie mogelijk om in binnen een uur van Amsterdam naar Parijs te reizen. “We hebben een design ontwerpen waarbij ons prototype volledig gaat zweven. Dat is voor het eerst”, vertelt aanvoerder van het hyerloopteam Delft Umika Bhagole in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ook hebben we een hele nieuwe motor ontworpen.”
Het team van Bhagole werkt “dag in, dag uit” aan de hyperloop. “We hebben zes maanden lang naar deze dag toegeleefd. Dit is een hele belangrijke stap.”
2030
Volgens deskundigen zou het mogelijk zijn om de hyperloop in 2030 op de markt te brengen. Volgens Sarah Duister, lead scalability van het hyerloopteam in Delft, is dat ietwat optimistisch. “Het is wel realistisch als het gaat om vrachtvervoer, omdat daar veel minder veiligheidsrisco’s aan verbonden zijn. Maar voor passagiersvervoer moet er op veiligheidsniveau nog zoveel worden gedaan, dat dat nog wel even duurt.”
Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, is enthousiast over de ontwikkeling. “In 2030 zitten we er misschien nog niet in, maar dit is fantastisch. Dat dit in Nederland gebeurt, maakt echt verschil, als je ziet welke kennis en kunde hierachter zit”, zegt de bewindsvrouw. “Het is goed dat we werken aan de toekomst.”
Lees ook:
Prototype hyperloop te zien in Spoorwegmuseum: ‘Dit is de toekomst’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.
WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!
De klimaatverandering drijft sommigen al dagen de A12 op en in de politiek is er een debat gaande of automobilisten extra belast moeten worden of…
Lees meerMinima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop…
Lees meerDe plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere…
Lees meerOndernemer Damir Perkic hoopt met zijn herbruikbare waterfles, koffiebeker en lunchbox de wereld een stukje mooier te maken. Met de toekomst van zijn dochter als…
Lees meerDe politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…
Lees meerReinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…
Lees meerD66 wil een klimaatbonus van 250 euro per inwoner per jaar. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. “We moeten andere keuzes maken, die…
Lees meerMeld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…
Lees meerHet is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…
Lees meerSluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…
Lees meerWat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…
Lees meerDeze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…
Lees meerKou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…
Lees meerRondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….
Lees meerOp Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…
Lees meer