main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 februari 2023 — 10:54

Veel Nederlanders naar Turkije, niet altijd gewenst: ‘Hebben ook een hotel nodig’

Nog altijd trekken veel Nederlandse naar Turkije om de aardbevingsslachtoffers bij te staan. Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw The Hilhorst waarschuwt dat mensen ook in de weg kunnen lopen. “Het is heel goed dat mensen daar naartoe willen gaan, maar er ontstaan wel issues”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Hulporganisaties roepen mensen die willen helpen op tot het doneren van geld, zodat professionals in staat worden gesteld zo goed mogelijk hulp te bieden. Ook zij waarschuwen mensen niet massaal af te reizen naar het getroffen gebied in Turkije en Syrië. Ook veel spullen die worden gedoneerd blijken overbodig, zoals zomerkleding.

Hilhorst: “Mensen die nu dakloos zijn, moeten allemaal ondergebracht worden in hotels. Mensen uit Nederland die naar het gebied gaan, hebben ook een hotel nodig. Of ze huren een auto. Als dat er een paar zijn, is dat geen probleem. Maar stel je voor dat dat massaal gebeurt. Dan krijg je toch de vraag: beginnen ze niet in de weg te lopen en ruime te nemen die gebruikt kan worden om slachtoffers op te vangen?”

Honderdduizenden mensen in Turkije en Syrië hebben dringend behoefte aan hulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak.

‘Geen plek om naartoe te gaan’

De Nederlands-Turkse Özlem Bulgan is (toch) afgereisd naar het getroffen gebied in Turkije om aardbevingsslachtoffers bij te staan. “Heel veel mensen krijgen hulp van her en der, als het gaat om kleding, babyspullen. Maar er is een tekort aan voedsel en houdbaar voedsel”, vertelt ze vanuit het rampgebied.

“Mensen hebben ook geen plek om naartoe te gaan. Er is een tekort aan tenten en slaapplekken”, gaat ze verder. “De stad waar ik ben, Pazarcık, is zowat verlaten. Wij worden af en toe gewaarschuwd om niet te rijden in smalle steegjes.”

De hulp in Turkije is “heel belangrijk”, zegt Bulgan. “Maar wie gaat over drie maanden helpen met de wederopbouw van deze steden?”, vraagt ze zich af.

Lees ook: 

Kritiek op Turkse president Erdoğan: ‘Dit is geen natuurramp’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer