Economisch instituut voor de Bouw: piekbelasters staan woningbouw niet in de weg
De uitkoop, verplaatsing of verduurzaming van 3000 piekbelasters op het gebied van stikstofuitstoot - een voornemen dat vorige week werd geuit door stikstofminister Christianne van der Wal - is niet noodzakelijk voor de voortgang van de woningbouw. Dat stelt de directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek in Sven op 1.
"Er wordt heel weinig stikstof uitgestoten in de bouw", aldus Van Hoek. En dus heeft de woningbouw de ruimte die vrijkomt door de afname van piekbelasters feitelijk niet nodig, zo luidt de conclusie van het EIB. "Er wordt steeds een soort idee geschetst dat piekbelasters snel moeten worden uitgekocht om de bouw aan de gang te krijgen, maar daar is geen sprake van", zegt de directeur.
Vertraging woningbouw
Wel loopt een klein deel van de woningbouw vertraging op door het wegvallen van de bouwvrijstelling, naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State in de Porthos-zaak. "We verliezen op korte termijn zo'n 6000 woningen door het wegvallen van de bouwvrijstelling, maar het leeuwendeel zal gewoon doorgaan", voorspelt Van Hoek. Het gaat hier volgens de bouweconoom om zo'n 3 procent van alle bouwprojecten, die zeer dichtbij een Natura-2000 gebied liggen.
Wel ergert Van Hoek zich aan de rekentoets die bouwprojecten weer opnieuw moeten doorstaan, nu de bouwvrijstelling van tafel is. Van elk project moet namelijk weer bewezen worden dat het aan de natuureisen voldoet. Volgens Van Hoek is dit bij 90 procent van de bouwprojecten het geval. "Je moet bewijzen wat eigenlijk al duidelijk is en dat levert vertraging op", concludeert de EIB-directeur.