Nederlandse bedrijven in gevaar door energietransitie? ‘Zijn terughoudend om te investeren’
Ondanks de dalende gasprijzen hangen er nog altijd donkere wolken boven de Nederlandse economie. Vooral voor de industrie en de glastuinbouw zijn de problemen niet verdwenen. "Bedrijven zijn terughoudend terwijl zij nu in die vernieuwing en modernisering moeten investeren", zegt Frits de Groot, secretaris energie van werkgeversorganisatie VNO-NCW bij Goedemorgen Nederland.
Veel bedrijven hebben tijdens de energiecrisis het bijltje erbij neergelegd of moesten noodgedwongen afschalen. Toen de gasprijzen daalden was er voor even een jubelmoment, al ging VNO-NCW niet mee in die euforie. "De prijzen zijn gezakt, maar nog steeds een factor van drie tot vijf hoger dan in de Verenigde Staten. Dat maakt het voor bedrijven in Nederland erg moeilijk om ertegen te concurreren", concludeert De Groot.
Energietransitie
De problemen uiten zich voornamelijk op het gebied van klimaat. Volgens De Groot staat het bedrijfsleven aan de vooravond van "enorme investeringen" om de klimaatproblemen op te lossen.
Daar is een flinke energietransitie voor nodig, maar dat zorgt tegelijkertijd voor veel onzekerheid bij bedrijven "of zij de business case rond kunnen krijgen en hier kunnen blijven draaien", zegt De Groot. Om die reden zijn bedrijven vooralsnog minder happig om hierin te investeren, stelt hij.
'Het wordt een slagveld'
Econoom Esther van Rijswijk vreest dat er komende jaren "een slagveld" plaatsvindt in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze verwacht een discussie over welke bedrijven en sectoren de komende jaren nodig zijn in ons land. "Zoals wij dat 100 jaar geleden ook goed doordacht hebben."
Zo zet Van Rijswijk haar vraagtekens bij de glastuinbouw. "Het is enorm CO2-intensief en het is ruimte. Mensen die er werken komen voor een groot deel uit Oost-Europa."