main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 februari 2023 — 11:03

Defensie-expert: bondgenoten Oekraïne spraken al over leveren F16’s

Westerse landen hebben gisteren gesproken over het leveren van F16’s aan Oekraïne. Dat denkt defensie-expert van denktank HCSS Peter Wijninga. Maandag kwamen de bondgenoten van Oekraïne samen in een contactgroep. Hoewel het vraagstuk officieel niet op de agenda stond, is er “zeker over gesproken”, zegt Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nadat de bondgenoten eerder besloten tot het leveren van tanks aan Oekraïne, vraagt Kiev nu steeds nadrukkelijker om F16’s. Die zouden nodig zijn om weerstand te bieden aan het nieuwe Russische offensief. “Mogelijk dat daar in zijkamertjes over door is gesproken”, zegt Wijninga, die benadrukt dat niet de NAVO maar landen zelf over steun aan Oekraïne beslissen. “De NAVO kan hooguit coördineren.”

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg waarschuwde in aanloop naar het overleg van defensieministers van de NAVO vandaag in Brussel dat het nieuwe Russische offensief al begonnen is. De defensieministers zullen vandaag zeker bespreken of ze Oekraïne gevechtsvliegtuigen kunnen sturen, zei Stoltenberg.

Oekraïne ‘niet weerloos’

Hoewel Kiev blijft aandringen op nieuwe wapens, is Oekraïne volgens Wijninga op dit moment niet weerloos. De F16’s zijn volgens hem ook niet per se nodig om het nieuwe offensief van Rusland een halt toe te roepen. “Het land is het afgelopen jaar behoorlijk versterkt door het Westen met zware wapens en luchtverdediging. Er gaan tanks die kant op, maar het is ook zo dat Oekraïne al over honderden tanks beschikt, waarvan een behoorlijk aantal is buitgemaakt van de Russen.”

“Met artillerie, tanks en door het Westen getrainde soldaten moeten ze uiteindelijk in staat zijn dit Russische offensief een halt toe te roepen”, zegt Wijninga, die denkt dat Oekraïne uiteindelijk ook de door Rusland bezette gebieden wil terugveroveren. “En daar is meer voor nodig. Daar kun je met name de tanks voor gebruiken en uiteindelijk ook jachtvliegtuigen.”

Of de bondgenoten van Oekraïne uiteindelijk F16’s gaan leveren aan het slagveld, is nog onduidelijk, zegt Wijninga. Hij verwacht de komende tijd een soortgelijk gesteggel als voorafgaand aan het besluit van de bondgenoten om tanks te leveren. Landen spraken daar weken over en vooral in Duitsland, de producent van de Leopardtank die Oekraïne en masse zal ontvangen, zorgde het voor een politiek verhitte discussie.

Ingewikkelde discussie

“De discussie over de F16 zal net zo ingewikkeld zijn. Geen land wil ze alleen leveren. Dat betekent dat ze gezamenlijk moeten optreden en op één lijn moeten komen”, zegt Wijninga. “En er is steun nodig van de Verenigde Staten.” Net als Duitsland als fabrikant van de Leopard toestemming moest geven voor het leveren van die tank, moet de VS als fabrikant van de F16 nu instemmen met het leveren van dat wapen aan Oekraïne, zegt de defensie-expert.

Dat Oekraïne nu zo nadrukkelijk vraagt om de jagers, is volgens Wijninga goed te verklaren. “In Oekraïne hebben ze door dat verschillende landen hun F16’s aan het vervangen zijn door F35’s. Er zijn dus tweedehands F16’s beschikbaar, die als ze niet naar Oekraïne gaan worden verkocht aan bijvoorbeeld Zuid-Amerika of het Midden-Oosten.”

Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de bondgenoten met F16’s besluiten de jagers aan Oekraïne te leveren. Maar Wijninga benadrukt dat het niet zo simpel is. “In de praktijk zijn zelfs de simpelste dingen heel ingewikkeld om uit te voeren.”

Defensiebudget

Wijninga verwacht dat de defensieministers vandaag ook spreken over het defensiebudget. NAVO-baas Stoltenberg waarschuwde eerder al dat de NAVO-norm (2 procent van het bbp voor Defensie) waaraan lidstaten moeten voldoen de “absolute ondergrens” is. Voor Nederland zou het betekenen dat in 2024 20 miljard euro voor Defensie moet worden uitgetrokken, vijf miljard euro meer dan nu.

Wijninga denkt dat Den Haag daar niet per se afwijzend tegenover staat. Maar “in ieder land moet gekeken worden of het past. Ik denk dat er uiteindelijk een soort gezamenlijk streven komt om het bedrag op te hogen. Wat het dan precies wordt, 2,2 of 2,3 procent, weet ik niet, maar er is meer geld nodig dan werd gedacht”.

Hij waarschuwt dat ook als de oorlog voorbij is, het Westen voor langdurige tijd rekening houden met dreiging vanuit Rusland. Zij zijn bezig om voor de langere termijn investeringen te plegen om hun capaciteit omhoog te krikken. Dat betekent voorwaartse presentie van NAVO-eenheden langs de grens met Rusland. Dat kost geld”.

Landen die direct grenzen aan Rusland, Finland, Polen en de Baltische Staten, pleiten nadrukkelijk voor meer geld voor Defensie. “Andere landen liggen wat verder van Rusland en zijn wat gematigder”, zegt Wijninga. “Dat zie je in Nederland ook een beetje. Maar uiteindelijk moet men er samen uitkomen en moeten er door alle partijen compromissen worden gesloten. Deze week wordt gekeken hoe iedereen daar tegenover staat.”

Lees ook: 

Ruben Brekelmans (VVD): Zo snel mogelijk Oekraïense piloten opleiden voor F16

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer