D66-fractievoorzitter Paternotte: ‘Blij dat kabinet duidelijkheid geeft over aanpak stikstofreductie’
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is blij dat het kabinet duidelijkheid geeft over de aanpak van stikstofreductie voor 2030. "Het is geen fijne boodschap, maar wel eerlijk en duidelijk", zegt Paternotte bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Paternotte: "Deze week komt een wet op tafel, over dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn. Over 6 weken gaat er een loket open waar de 3000 grootste uitstoters zich kunnen melden om te stoppen, hun bedrijf te veranderen of te verplaatsen. Dat aan het eind van het jaar, als dit niet genoeg oplevert, wij ook weten dat wij overgaan tot het onteigenen van bedrijven."
Stikstofuitstoot uit buitenland
NRC publiceerde zaterdag een artikel waarin stond dat stikstofuitstoot vanuit het buitenland een grote rol speelt in de huidige Nederlandse stikstofproblematiek. "Er wordt al een tijd gezegd dat stikstofuitstoot overwaait vanuit het buitenland, maar andersom ook. Daar kun je weinig aan doen", concludeert Paternotte.
Victor Pak, politiek journalist bij EW Magazine, zet zijn vraagtekens bij het stikstofbeleid. "We weten waar het neerslaat, maar niet waar het vandaan komt. Dan kom je wel met een hele stevige boodschap naar heel veel mensen die hierdoor geraakt worden."
Paternotte zegt hier niet over te twijfelen. "Wij weten dat de natuur in de meeste natuurgebieden hard achteruitgaat. Dat is waarom de rechter zegt dat Nederland te weinig doet aan het in stand houden van de eigen natuur. Dus moet je de uitstoot aanpakken." Dit wordt volgens Paternotte ook bevestigd door de onderzoeken van Johan Remkes en een recente brief van deskundigen en hoogleraren aan het kabinet en de Tweede Kamer.
Bouwvergunningen
De vraag rijst of de plannen van het kabinet voor dit jaar wel werkbaar zijn, gezien de regels vanuit Brussel. Al zouden boeren die veel stikstofuitstoot veroorzaken hun werkzaamheden opzeggen, blijft nog altijd het probleem van het woningentekort bestaan. Woningen zijn hard nodig in Nederland, maar de bouw gaat veelal gepaard met stikstofuitstoot waardoor bouwvergunningen amper verleend worden.
"Het kabinet zegt dat je met deze aanpak de natuur de kans geeft om te herstellen en dat je verreweg in de meeste natuurgebieden ruimte creëert. En dat wij ook weer de ruimte krijgen om huizen te bouwen", zegt de D66-fractievoorzitter.