‘Jaarnota’s van grote energiebedrijven voor doorsnee consument slecht leesbaar en onduidelijk’
Jaarnota's van de grote energiebedrijven zijn slecht leesbaar en onduidelijk. Dat concluderen experts in het Algemeen Dagblad. Het is voor een doorsnee consument slecht te controleren of de eindnota klopt. Ook is het moeilijk om te zien of de korting van het prijsplafond wel goed is toegepast.
De eerste huishoudens kregen afgelopen weken de jaarnota van het energiebedrijf waarin ook de korting van het prijsplafond voor 2023 is opgenomen. Dat prijsplafond is een overheidskorting op de energieprijs, waardoor tot een bepaalde hoeveelheid elektriciteit maximaal 40 cent per kWh kost en gas 1,45 euro per kuub. "Energienota’s werden door consumenten altijd al ingewikkeld gevonden en ze zijn nog ingewikkelder geworden met het energieplafond", stelt de Consumentenbond tegenover de krant.
Bijbetalen
En dat terwijl het begrijpen van die eindrekening voor veel mensen belangrijker is dan ooit. Honderdduizenden huishoudens moeten flink wat geld bijbetalen. Om die reden eist toezichthouder Autoriteit Consument & Markt dat consumenten duidelijke jaarnota's krijgen en dat ook de prijsplafondkorting inzichtelijk wordt gemaakt.
De grote drie energiebedrijven van Nederland, Eneco, Essent en Vattenfall, slagen daar op dit moment niet in, zo stelt de toezichthouder. Eneco geeft zelfs toe dat de consument de korting aan de hand van de jaarnota op dit moment niet kan controleren, en dat terwijl de jaarnota bij dit bedrijf maar liefst 10 A4'tjes beslaat.