main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 februari 2023 — 10:18

Van Zelenski’s speech tot de Europese migratieproblematiek: dit gebeurde er bij de EU-top

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vroeg gisteren bij de EU-top in Brussel om de strijd tegen de Russische dictatuur gezamenlijk als Europa te blijven aangaan. Het gesprek over de migratieproblematiek lag ook op tafel, maar daar is niet op ieder vlak vooruitgang geboekt. Vrijdag is de laatste dag van de EU-top in Brussel.

“Europa zal altijd Europa blijven zolang wij samenwerken. Zolang wij ons Europa beschermen. Zolang wij de Europese manier van leven beschermen. Ik dank jullie allemaal en nodig jullie uit in Oekraïne. Glorie aan alle Oekraïners die vechten. Glorie aan Oekraïne”, klonk het vanuit de mond van Zelenski.

Toespraak Zelenski

Het kwam de president op een staande ovatie te staan. “Het was heel indrukwekkend”, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, zelf aanwezig bij de top, tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op 1 maart 2022, een week na de Russische invasie, sprak Zelenski de EU ook al toe. Toen middels een videoverbinding. Het Europees Parlement vroeg zich op dat moment vooral af hoelang Zelenski nog in leven zou blijven. Een jaar later doet hij in levende lijve een oproep om de strijd samen te blijven voeren. Een aanval op de Europese waarde, de democratie en de rechtsstaat kan alleen gewonnen worden zolang de strijd samen gevoerd wordt. “Dat was de boodschap die Zelenski wilde overbrengen”, zegt Lenaers.

Migratieproblematiek

Het ging bij de EU-top niet alleen over de oorlog in Oekraïne. Een ander onderwerp dat op tafel lag was de migratieproblematiek. Op initiatief van premier Rutte Mark werd hier over gesproken.

Nederland pleitte onder andere voor een betere focus op de bewaking van de buitengrenzen. Ook vroeg Rutte om meer nadruk te leggen op een betere terugkeer van migranten binnen Europa. Er werd gesproken om hier een nieuw gezamenlijk Europees beleid voor in de verf te zetten. “Ik denk dat Rutte gedeeltelijk tevreden is, want er is veel overeenstemming over deze punten”, vertelt Lenaers. “Maar het kan wat ons betreft iets daadkrachtiger.”

De Europarlementariër doelt onder meer op de versterking van de grensbeveiliging. Zo werd de Bulgaars-Turkse grens door Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen neergezet als prioriteit. “Maar als Bulgarije dan vraagt om geld voor camera’s of om de grens met een hek af te sluiten, dan zegt Europa er geen cent voor te willen betalen.” Lenaers zegt dit “jammer te vinden” en dat het hierin “ontbreekt aan solidariteit”. Op dat vlak is men bij de EU top niet verder gekomen, concludeert Lenaers.

Lees ook: 

Frans Timmermans: uitgesloten dat Oekraïne EU-lid wordt tijdens oorlog

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer