main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 februari 2023 — 08:43

Prinses Amalia openhartig over effect van bedreigingen: ‘Ze leeft letterlijk in een gouden kooi’

Prinses Amalia gaf op de laatste dag van haar kennismakingsreis met het Caribisch deel van Nederland aan dat zij nog altijd erg worstelt met het feit dat ze bedreigd wordt. “Ik ging mijn studententijd in met de gedachte te gaan doen wat studenten doen. De realiteit was helaas alles behalve dat”, zei ze. “Ik ga er heel erg eerlijk in zijn: ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee.”

“Ik vond haar best wel aangeslagen”, reageert koningshuisdeskundige Justine Marcella in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En terecht: ze wilde gaan studeren en ze zou op kamers gaan. Daar kwam een flinke streep doorheen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Vorig jaar werd bekend dat Amalia als gevolg van bedreigingen niet meer in Amsterdam kon wonen, waar ze studeert. De troonopvolgster stond op het punt om naar de hoofdstad te verhuizen, maar woont nog altijd thuis. Marcella: “Ze leeft echt in een gouden kooi.”

Prinses mist ‘het normale leven van een student’

Amalia zei gisteren te hopen dat er snel verandering komt in de situatie rondom de bedreigingen waarmee ze in Nederland te maken heeft. Wel gaf ze aan dat ze het fijn vond dat ze tijdens de reis met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een beetje haar vrijheid terug kon hebben. Ze stelde een prachtige tijd te hebben gehad.

“Ik wil echt enorm mijn dankbaarheid uitspreken over alle steun van zowel vrienden en familie, maar ook vanuit alle delen van Nederland en dus ook het Caribisch gebied”, zei de prinses. Wat de prinses vooral mist, is “het normale leven van een student”. Ook zei ze hele simpele dingen niet te kunnen doen, zoals het binnengaan van een winkel. “Het is nogal wat als je 19 bent en je niet even over straat kunt”, zegt Marcella. “Je kunt niet even met een vriendin een ijsje halen.”

Studeren in het buitenland

De prinses gaat niet in op de vraag of studeren in het buitenland een optie is, ze studeert naar eigen zeggen nog steeds aan de Universiteit van Amsterdam. Marcella denkt dat dit misschien nog wel een betere optie voor haar is dan om in Nederland te blijven. “Maar ook in het buitenland zal aan haar beveiliging gedacht moeten worden.”

De koning maakte zich op de eilanden geen zorgen om de veiligheid van zijn dochter, hij was vooral “trots”. De beveiliging op het eiland leek ook flink opgeschroefd tijdens de Cariben-reis van het drietal.

Lees meer: 

Kroonprinses Amalia oogst lof op Bonaire: ‘Ik heb veel bewondering voor haar’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer