Hoge bouwkosten nekken aannemers: ‘Hier moet minister De Jonge goed naar kijken’
CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder vraagt woonminister Hugo de Jonge te kijken naar de moeilijke financiële situatie waar aannemers momenteel in verkeren. Aannemers raken door de hoge bouwkosten namelijk steeds verder financieel in de knel.
Dakpannen, isolatieglas of systeemwanden. Het zijn minimale maar tegelijkertijd strenge - en ook dure - eisen waar aannemers rekening mee moeten houden met het uit de grond stampen van nieuwbouwhuizen.
Vaak kunnen aannemers die hoge bouwkosten niet doorberekenen, waardoor zij zich meer en meer genoodzaakt voelen het bijltje erbij neer te leggen. "Ik denk minister Hugo de Jonge goed moet kijken naar wat hij kan doen voor deze mensen", zegt Mulder bij Goedemorgen Nederland op NPO 1
Hoge kosten bouwmaterialen
Het probleem dat aannemers steeds meer voor de kiezen krijgen is dat de kosten van bouwmaterialen enorm hard stijgen, zonder dat zij de extra gemaakte kosten elders kunnen goedmaken. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn veel bouwkosten flink in prijs omhooggegaan en dit doorberekenen wordt bemoeilijkt door contracten die aannemers voor de prijsstijgingen hebben afgesloten.
De kosten verhalen op projectontwikkelaars is eigenlijk geen optie, waardoor aannemers zelf moeten bijleggen. Voor veel aannemers is dat een klap die zij niet te boven kunnen komen, met als gevolg dat zij faillissement moeten aanvragen.
"Je wil meer huizen bouwen in Nederland omdat wij een groot tekort hebben. Daarom is het zo wrang dat die prijzen door het dak heengaan", vertelt de CDA'er.
'Groot effect'
Of aannemers de hoge extra kosten wel kunnen doorberekenen in nieuwe contracten is nog maar de vraag. Vanwege de hoge inflatie en stijgende rente kunnen huizenkopers minder hypotheek aanvragen en hebben zij minder te besteden. Dat terwijl de prijzen voor de bouw van huizen blijven stijgen.
Mulder benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar manieren om "de bouw aan de gang te houden. Want dat is de motor van de economie." Als er geen huizen meer worden gebouwd, worden er ook geen badkamers of keukens meer verkocht. "Dus het heeft een groot effect."