main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 februari 2023 — 11:38

Dit is waarom het Nederlandse reddingsteam USAR niet in Syrië zit

Waar de noodhulp aan Turkije na de aardbevingen op volle toeren draait, blijft het richting buurland Syrië akelig stil. “Dat dit door politiek of door andere redenen niet kan begrijp ik helemaal niet. Wij willen alleen maar mensen onder het puin vandaan halen”, zegt Arjen Littooij, landelijk commandant van het reddingsteam Urban Search and Rescue bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voordat een reddingsactie opgezet kan worden moeten er drie stappen doorlopen worden, legt Littooij uit. De eerste stap is dat een land zelf, in geval van een (natuur)ramp, zelf om internationale hulp vraagt. “Turkije vroeg meteen om internationale hulp. Voor Syrië heeft het meer dan 24 uur geduurd voordat het überhaupt een hulpverzoek kwam en dan nog niet eens voor het hele land.”

Met de hulpvraag stapt een reddingsteam vervolgens naar het nationale ministerie van Buitenlandse Zaken om toestemming te krijgen hulp te verlenen aan het desbetreffende land in nood. De derde en laatste stap is dat het gebied waar het reddingsteam naartoe wil gaan veilig is. “Dus wij gaan nooit naar een oorlogsgebied”, vertelt Littooij.

Syrië

Momenteel zit er een Nederlands reddingsteam in Turkije, USAR. Dat team kan maximaal tien dagen ingezet worden. “Het maakt ons niet uit waar wij zitten, maar wij kunnen niet opeens switchen naar een ander land”, zegt Littooij.

Nu van Turkije doorschakelen naar Syrië is dus geen optie. “Wij willen mensen redden, dat zit in ons DNA. Wij hebben het materiaal en de kennis ervoor. Dat willen wij in de hele wereld doen.” Derhalve frustreert het Littooij dat politieke redenen in de weg staan om in Syrië hulp te verlenen. “Het is vreselijk en doet pijn aan mijn hart.”

Lees ook: 

Nederlands reddingsteam: ‘Komt een moment dat wij van redden naar bergen van mensen gaan’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer