Dit is waarom het Nederlandse reddingsteam USAR niet in Syrië zit
Waar de noodhulp aan Turkije na de aardbevingen op volle toeren draait, blijft het richting buurland Syrië akelig stil. "Dat dit door politiek of door andere redenen niet kan begrijp ik helemaal niet. Wij willen alleen maar mensen onder het puin vandaan halen", zegt Arjen Littooij, landelijk commandant van het reddingsteam Urban Search and Rescue bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Voordat een reddingsactie opgezet kan worden moeten er drie stappen doorlopen worden, legt Littooij uit. De eerste stap is dat een land zelf, in geval van een (natuur)ramp, zelf om internationale hulp vraagt. "Turkije vroeg meteen om internationale hulp. Voor Syrië heeft het meer dan 24 uur geduurd voordat het überhaupt een hulpverzoek kwam en dan nog niet eens voor het hele land."
Met de hulpvraag stapt een reddingsteam vervolgens naar het nationale ministerie van Buitenlandse Zaken om toestemming te krijgen hulp te verlenen aan het desbetreffende land in nood. De derde en laatste stap is dat het gebied waar het reddingsteam naartoe wil gaan veilig is. "Dus wij gaan nooit naar een oorlogsgebied", vertelt Littooij.
Syrië
Momenteel zit er een Nederlands reddingsteam in Turkije, USAR. Dat team kan maximaal tien dagen ingezet worden. "Het maakt ons niet uit waar wij zitten, maar wij kunnen niet opeens switchen naar een ander land", zegt Littooij.
Nu van Turkije doorschakelen naar Syrië is dus geen optie. "Wij willen mensen redden, dat zit in ons DNA. Wij hebben het materiaal en de kennis ervoor. Dat willen wij in de hele wereld doen." Derhalve frustreert het Littooij dat politieke redenen in de weg staan om in Syrië hulp te verlenen. "Het is vreselijk en doet pijn aan mijn hart."