main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 februari 2023 — 11:38

Dit is waarom het Nederlandse reddingsteam USAR niet in Syrië zit

Waar de noodhulp aan Turkije na de aardbevingen op volle toeren draait, blijft het richting buurland Syrië akelig stil. “Dat dit door politiek of door andere redenen niet kan begrijp ik helemaal niet. Wij willen alleen maar mensen onder het puin vandaan halen”, zegt Arjen Littooij, landelijk commandant van het reddingsteam Urban Search and Rescue bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voordat een reddingsactie opgezet kan worden moeten er drie stappen doorlopen worden, legt Littooij uit. De eerste stap is dat een land zelf, in geval van een (natuur)ramp, zelf om internationale hulp vraagt. “Turkije vroeg meteen om internationale hulp. Voor Syrië heeft het meer dan 24 uur geduurd voordat het überhaupt een hulpverzoek kwam en dan nog niet eens voor het hele land.”

Met de hulpvraag stapt een reddingsteam vervolgens naar het nationale ministerie van Buitenlandse Zaken om toestemming te krijgen hulp te verlenen aan het desbetreffende land in nood. De derde en laatste stap is dat het gebied waar het reddingsteam naartoe wil gaan veilig is. “Dus wij gaan nooit naar een oorlogsgebied”, vertelt Littooij.

Syrië

Momenteel zit er een Nederlands reddingsteam in Turkije, USAR. Dat team kan maximaal tien dagen ingezet worden. “Het maakt ons niet uit waar wij zitten, maar wij kunnen niet opeens switchen naar een ander land”, zegt Littooij.

Nu van Turkije doorschakelen naar Syrië is dus geen optie. “Wij willen mensen redden, dat zit in ons DNA. Wij hebben het materiaal en de kennis ervoor. Dat willen wij in de hele wereld doen.” Derhalve frustreert het Littooij dat politieke redenen in de weg staan om in Syrië hulp te verlenen. “Het is vreselijk en doet pijn aan mijn hart.”

Lees ook: 

Nederlands reddingsteam: ‘Komt een moment dat wij van redden naar bergen van mensen gaan’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer