Staatssecretaris De Vries (Toegeslagen): ‘Gaan er echt vanuit dat we prognose voor 2025 halen’
Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) benadrukt dat begin 2025 voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben op meer schadevergoeding, bovenop de Catshuisvergoeding van 30.000 euro. Ze gaat er "echt vanuit" dat die streefdatum gehaald wordt. "Maar ik moet uitstralen dat het geen garantie is", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Vries kondigde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer een versnelling aan voor de afhandeling van de schadebeoordeling. In het huidige tempo zouden de laatste slachtoffers pas tegen 2027 zijn geholpen. Nu moet in het eerste kwartaal van 2025 90 procent zijn beoordeeld en de laatste tien procent een half jaar later.
"Het afgelopen jaar heeft de organisatie (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), red.) een aantal trajecten uitgevoerd. Op basis van die ervaring kunnen we deze prognose afgeven", zegt De Vries, die benadrukt dat het gaat om een versnelling op de integrale beoordeling. "Een groot deel van de ouders heeft niet genoeg aan de 30.000 euro."
De Vries beklemtoont dat ze geen garanties kan geven dat de versnelling ook daadwerkelijk gaat lukken. "Die belofte ga ik niet doen. Ik heb gezegd dat het een prognose is", aldus de staatssecretaris, die naar eigen zeggen "afhankelijk is van een aantal zaken".
Opschalen
Zo kunnen gedupeerden zich nog altijd melden bij de overheid. Op dit moment staat de teller op 59.000 melders. Dat aantal loopt naar verwachting op tot 63.000. "Maar ook dat is een aanname", zegt ze. "We willen ook opschalen in het aantal mensen dat dit werk doet, maar dan moeten we ze wel kunnen vinden."
De prognose voor 2025 is gebaseerd op ervaringen met nieuw beleid, dat de afgelopen zes maanden is getest. "Iedere ouder krijgt bij de integrale beoordeling een persoonlijke zaakbehandelaar, die de situatie in beeld brengt. Dat proces gaan we meer ruimte geven", zegt de staatssecretaris. "We gaan er echt vanuit dat we deze prognose kunnen halen."
'Organisatie hard gegroeid'
Dat ze 'pas' een jaar na haar aanstelling de versnelling heeft aangekondigd, heeft te maken met de status van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. "Het is een organisatie die is gegroeid van nul naar 1500 mensen in een paar jaar tijd. De organisatie moet het wel aankunnen. Daarom moet je het goed inregelen."
De Vries heeft begrip voor het ongeduld van de slachtoffers. "Dat voel ik zelf ook enorm, omdat ik ook in de gesprekken met de ouders en kinderen merk dat ze vooruit willen kijken. Daarvoor moet die financiële afronding plaatsvinden. Maar ik ben ook eerlijk: dat kost tijd", aldus de staatssecretaris.