Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Minister Kuipers waarschuwt voor antibioticaresistentie: ‘Wordt stille pandemie genoemd’

Peter Visser

Wereldleiders en deskundigen komen vandaag samen op Barbados om te praten over maatregelen tegen antibioticaresistentie. Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) sterven jaarlijks wereldwijd al zo'n één miljoen mensen aan de gevolgen. "Het wordt een stille pandemie genoemd."

Bij antibioticaresistentie zijn bacteriën ongevoelig voor antibiotica geworden. De antibiotica werken dan niet meer, wat kan leiden tot zorgwekkende situaties. Zo wordt de kans op een infectie na een ziekenhuisopname aanzienlijk vergroot.

"Wereldwijd is het een heel groot probleem. Veel mensen die infectieziekten oplopen, kunnen met onze huidige middelen gewoon niet worden behandeld", zegt Kuipers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. The Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance richt zich "op hoe we dat de komende jaren terug kunnen dringen", zegt de bewindsman, zelf aanwezig bij het overleg.

Antibioticaresistentie leidt in eerste instantie tot verergering van een infectieziekte en kan in de ergste gevallen de dood tot gevolg hebben, waarschuwt Kuipers. "De schatting is dat jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan dit soort infecties komen te overlijden."

Nederland gidsland

Nederland is één van de landen die zich relatief goed weet te wapenen tegen antibioticaresistentie, zegt de minister. "Wij zijn sinds jaar en dag één van de koplopers in de poging om dit probleem te tackelen en zo klein mogelijk te maken. Een goed voorbeeld is dat in onze landbouw en veeteelt het gebruik van antibiotica met zo'n zeventig procent gedaald is. Dat helpt om de resistentie te voorkomen."

Maar om antibioticaresistentie wereldwijd een halt toe te roepen, zijn (internationale) afspraken nodig. Kuipers: "Nodig is het terugdringen van het gebruik van antimicrobiële middelen in de landbouw en veeteelt, het stimuleren van de farmaceutische industrie om nieuwe middelen te ontwikkelen en ook het opstellen van goede richtlijnen in onder meer de ziekenhuiszorg, om de middelen zo gericht mogelijk te gebruiken."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau