main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2023 — 11:19

Mohammed Mohandis (PvdA): stekker moet uit Ongehoord Nederland

PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis roept staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) op Ongehoord Nederland (ON!) uit het publieke omroepbestel te zetten. “Twee keer geel is rood, drie keer geel is donkerrood. De stekker moet eruit”, zegt Mohandis in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dinsdag werd bekend dat de NPO van plan is ON! een derde financiële sanctie op te leggen naar aanleiding van een rapport van de ombudsman van de publieke omroep. Daarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws “stelselmatig heeft overtreden”.

Mohandis: “We vroegen ons al in december af, toen Ongehoord Nederland een eerste sanctie had gekregen: wat nou als er een tweede sanctie volgt? De Tweede Kamer heeft toen bij meerderheid gezegd: we moeten het sanctiebeleid aanscherpen, omdat niet helder is wanneer de staatssecretaris kan ingrijpen. De wet zegt nu: twee keer geel is rood.”

“De tweede gele kaart is al in december gegeven en er is nu zelfs een derde gele kaart aangekondigd. Op een gegeven moment moet de mediawet worden nageleefd, die mag je niet laten versloffen. Er moet worden ingegrepen”, zegt het Kamerlid.

Journalistieke codes

Hij benadrukt dat niet de politiek maar de ombudsman van de NPO beoordeeld of omroepen de journalistieke codes naleven. “En die ombudsman stelt vast dat dat stelselmatig niet gebeurd bij Ongehoord Nederland. Als een omroep zich meerdere keren niet houdt aan de regels en daarvoor is gesanctioneerd, is het een keer einde oefening. Dat moment is nu zeker gekomen.”

Volgens Mohandis “hollen we de mediawet uit” als ON! niet uit het omroepbestel wordt gezet. “De spelregels moeten gelden voor alle omroepen. Nieuwe binnenkomers, die programma’s maken met belastinggeld, hebben zich ook te houden aan regels.” Als er geen consequenties verbonden worden aan de bevindingen van de NPO-ombudsman, “schept dat een precedent voor andere omroepen”, waarschuwt de PvdA’er.

Hij “wil benadrukken dat het niet gaat om (het inperken van) de vrijheid van meningsuiting. Als ON! zich niet aan de regels houdt, kunnen ze op een ander platform hun ding doen, maar niet van belastinggeld”.

Ook D66 en CDA willen dat de NPO consequenties verbindt aan de derde sanctie die de publieke omroep in korte tijd wil uitdelen aan ON!. Ook D66 wil dat de NPO een verzoek indient bij staatssecretaris Uslu om de vergunning van ON! in te trekken. Het CDA gaat nog niet zover en wil dat de NPO duidelijk maakt wat deze van plan is met de omroep.

Censuur?

Historicus en journalist van Elsevier Weekblad Geerten Waling vindt dat het verbieden van ON! grenst aan censuur. “Ongehoord Nederland maakt zich niet bepaald populair bij de andere omroepen, maar wordt ook een beetje als melaats behandeld en ligt enorm onder een vergrootglas. Dat was al zo voor de eerste sanctie.”

“Ze hebben zich niet altijd aan de journalistieke codes gehouden, dat wil ik niet goedpraten. Maar ik denk wel dat als je zo duidelijk naar één omroep kijkt, je altijd wel wat vindt. Ik denk dat er genoeg voorbeelden zijn bij andere programma’s en omroepen, zoals de presentatrice van Op1 (Natasja Gibbs, BNNVARA, red.) die het had over Israël als apartheidsregime”, zegt Waling.

“Dat is heel duidelijk een omstreden uitspraak, waar je je als objectieve journalist niet aan zou moeten wagen. Daar komt nu ook een onderzoek naar, maar je kunt dan wel bezig blijven”, zegt de opiniemaker. “We hebben een bestel met omroepen die allemaal hun eigen karakter moeten kunnen hebben. Dan kun je niet al te snel omroepen gaan verbieden. Dat zou op censuur lijken.”

‘Het is een keer klaar’

Mohandis benadrukt dat het wat hem betreft niets met censuur te maken heeft. “Wij zijn een grote voorvechter van een pluriform bestel. WNL en PowNed bewijzen dat dat kan en ook in de toekomst zullen er nieuwe toetreders zijn. Maar als van een omroep met een voorlopige erkenning door een NPO-ombudsman wordt gezegd dat zij alle regels stelstelmatig overtreden en er sancties worden opgelegd, zegt de mediawet: het is een keer klaar.”

“Ik ben niet degene die programma’s recenseert, de staatssecretaris ook niet. Maar als er genoeg ligt om in te grijpen conform de wet, dan móét je ook ingrijpen”, herhaalt de PvdA’er. “De heer Arnold Karskens (voorzitter Ongehoord Nederland, red.) kan dan naar de rechter stappen, maar ik wil niet dat hij de mediawet op zijn eigen manier beleefd en uitleeft.”

Mohandis vindt het vooral schadelijk dat ON! volgens de ombudsman nepnieuws verspreidt. “Maar het gaat ook over hoe je omgaat met een sanctie. Als er een gele kaart wordt gegeven, hoop je dat een omroep tot een beetje zelfreflectie komt. Dat is hier totaal niet aan de orde. Er is geen enkele vorm van zelfreflectie”, besluit het Kamerlid.

Lees ook: 

NPO wil Ongehoord Nederland derde sanctie opleggen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer