Nederlanders slecht voorbereid op overstromingen: ‘Zorgelijk’
Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen, maar de meesten zijn daar niet goed op voorbereid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. En dat terwijl de kans op waterloverlast en overstromingen bij lange na niet geweken is, zo waarschuwt de organisatie, die de uitkomsten "zorgelijk" noemt. "Het leeft gewoon niet in het hoofd van de mensen, terwijl het zomaar kan gebeuren dat je wakker wordt en dat je kelder onder water staat", zegt woordvoerder Nicole van Batenburg in Goedemorgen Nederland.
De meeste Nederlanders maken zich niet echt (58 procent) of helemaal geen (28 procent) zorgen over overstromingen. blijkt uit het onderzoek. Slechts 4 procent van alle respondenten acht de kans groot dat hun woning (gedeeltelijk) onder water komt te staan in de komende 10 jaar.
Het Rode Kruis deed in 2018 hetzelfde onderzoek, waarbij exact dezelfde vragen werden gesteld. "Daaruit kwam naar voren dat één op de vier mensen zich niet voorbereidt op overstromingen. Dus we zien dat nu veel minder mensen daarmee bezig zijn." De cijfers zijn opvallend, omdat bijna 1 op de 4 ondervraagden zelf te maken heeft gehad met een grote overstroming of iemand kent die ermee te maken heeft gehad.
Voorbereiding
Verder is 80 procent van de respondenten niet goed voorbereid op wateroverlast. "Ook in Limburg zijn de mensen echt overvallen door al het water, en niet iedereen had op dat moment een noodpakket in huis", zegt Van Batenburg. "Denk bijvoorbeeld aan voldoende drinkwater. Want wat mensen niet weten is dat bij een overstroming het water echt vervuild raakt. Dus zeker drie liter water per persoon per dag is nodig."