Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Provinciale Statenverkiezingen: waar draait het nu echt om?

Het is nog anderhalve maand tot de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen op 15 maart. Partijen zijn druk bezig met de voorbereidingen. De definitieve kandidatenlijsten worden vandaag bekendgemaakt, maar wat is precies het belang van deze verkiezingen? De meningen verschillen.

De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer, ook wel de Senaat genoemd, heeft het recht om wetsvoorstelling vanuit de Tweede Kamer af te wijzen of eisen dat er wijzigingen worden doorgevoerd. "Daarom is het enige wat er echt op het spel staat de samenstelling van de Eerste Kamer", zegt campagnestrateeg Henri Kruithof tegen Goedemorgen Nederland. "Natuurlijk zullen alle Provinciale fracties van alle partijen vinden dat de Provinciale Staten op het spel staat, maar het belangrijkste is echt de samenstelling van de Eerste Kamer", benadrukt hij nogmaals.

'Dan kan het snel afgelopen zijn met het kabinet'

"Als het kabinet in de Eerste Kamer op geen enkele manier een meerderheid kan krijgen, dan kan het heel snel afgelopen zijn met het kabinet", gaat Kruithof verder.

Kruithof schetst een beeld van hoe de campagne in aanloop naar de Provinciale Staten eruit komt te zien. "Je gaat echt een felle strijd zien waarbij rechts waarschuwt voor links, want links geeft altijd veel belastinggeld uit. Links zal zeggen dat het milieu niet in goede handen is bij rechts."

'Ik ben het hier niet mee eens'

Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde provincie Limburg, staat op de zesde plaats van de Eerste Kamerlijst van het CDA. Zij vertelt dat zij het "echt niet eens" is met de mening van Kruithof. "Het gaat nu écht om de Provinciale Staten, want wij zien alle grote transities over klimaat, energie, stikstof. Dat wordt allemaal besloten in de provincies."

Van Toorenburg vindt het "jammer" en nogal "Haags gedacht" dat de focus bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt bij de samenstelling van de Eerste Kamer. "Het is op dit moment veel belangrijker om na te denken welke verantwoordelijkheid ligt bij de provincies en pas erna kunnen we nadenken over de Eerste Kamer."

Kritiek op Schippers en Rutte

Premier Mark Rutte en VVD-prominent Edith Schippers openden zaterdag in een interview met De Telegraaf al het vuur richting links. Met name gericht op de PvdA en GroenLinks die één fractie gaan vormen in de Senaat.

Dat schoot Van Toorenburg in het verkeerde keelgat. "Zo is Den Haag weer met zichzelf bezig, terwijl het in eerste plaats Provinciale verkiezingen zijn", schreef zij op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet

"Zij (Rutte en Schippers, red.) roepen polariseer niet en vervolgens doen zij het zelf", gaat Van Toorenburg in de studio verder in op het interview. "Zeg als VVD of CDA of een andere politieke partij wat jij wil doen aan de grote transities en ga niet alleen zeggen zij deugen niet want wij moeten een meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Dat is oude politiek en daar moeten wij mee ophouden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau