Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grootste aantal asielverzoeken sinds 2015: ‘Mensensmokkelaars bepalen vreemdelingenbeleid van de EU’

Redactie

Dat het aantal asielaanvragen explosief is toegenomen komt volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian omdat mensensmokkelaars vrij spel hebben. Hij noemt het huidige asielbeleid om die reden inhumaan, omdat er nu juist onmenselijke situaties ontstaan aan de Europese grenzen. "Je laat mensensmokkelaars het vreemdelingenbeleid van de Europese Unie bepalen", zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Het aantal asielaanvragen is sinds 2015 niet zo hoog geweest, zo ziet het CBS. Vergeleken met 2021 steeg het aantal aanvragen met 43,6 procent. In totaal werden er 35.535 eerste asielverzoeken ingediend. Sinds september is het aantal asielverzoeken wel iets afgenomen. Syriërs vormden vorig jaar de grootste groep asielzoekers, net als in de jaren ervoor. Ook uit Afghanistan, Turkije en Jemen komen relatief veel asielzoekers.

'Splits oorlogsontheemden, politieke vluchtelingen en economische migranten'

Ellian stelt dat het eigenlijk helemaal niet humaan is om te zeggen dat het goed is om zoveel mogelijk mensen op te vangen. "Dat is niet alleen een goedkope bewering, maar ook een schadelijke." Als je écht humaan wilt zijn, moet de Europese Unie in gesprek en moet ze daarbij naar drie categorieën kijken: oorlogsontheemden, politieke vluchtelingen en economische migranten. "Miljoenen mensen, in Libanon, Turkije en in Afrika, moeten in de regio opgevangen worden. Daarbij moeten de Europese Unie en Verenigde Naties hulp bieden", vindt hij. "Maar ook islamitische landen. Denk aan Qatar. Dat land heeft heel veel geld, en het verbaast me dat niemand in de Europese Unie durf te vragen aan Qatar of zij ook hun bijdrage willen leveren."

Volgens Ellian kan de infrastructuur van Nederland deze mensenstroom niet aan. Onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat Nederland in 2034 19 miljoen inwoners zal tellen als de toename van het aantal immigranten op dezelfde manier blijft groeien. Zweden, Denemarken en de Verenigde Staten hebben hun asielbeleid al aangescherpt, waardoor veel mensensmokkelaars andere Noordelijke landen aandoen: Duitsland, Nederland en België, zegt Ellian. "En we komen al 900.000 woningen tekort voor alle mensen die nu in dit land wonen." Ook noemt hij de gezondheidszorg.

De rechtsgeleerde, die zelf jaren geleden naar Nederland vluchtte met zijn ouders, begrijpt goed dat Nederland aantrekkelijk is voor asielzoekers. "Alleen ik ben hierheen gebracht, dat is het verschil. Deze mensen worden hier door mensensmokkelaars gebracht. Dat is het probleem." Ellian denkt dat de toename zal zorgen voor conflicten in wijken waar het op dit moment al niet soepel loopt tussen allerlei bevolkingsgroepen.

Europese Unie moet overleggen over wetten en verdragen

Om de drie categorieën die Ellian noemt uit elkaar te houden moeten er nogal wat wetten en verdragen gewijzigd worden, en daarvoor is dus veel overleg binnen de Europese Unie nodig, zegt Ellian. "Je moet voor oorlogsontheemden, politieke vluchtelingen en economische migranten andere uitgangspunten hebben", zegt hij. "En het allerbelangrijkste is: asielaanvragen moeten bij Nederlandse, Belgische of andere Europese ambassades ingediend worden. Je hoeft hier helemaal niet illegaal heen te komen als je een systeem creëert."

Premier Mark Rutte ontvangt vanavond Emmanuel Macron. De Franse president komt in aanloop naar de extra Europese Raad, op 9 en 10 februari, langs om Rutte te spreken over de oorlog in Oekraïne, migratie en de Europese economie. "Het is heel belangrijk dat hij dat doet, want je hebt steun nodig als je de Europese verdragen wilt wijzigen, of nieuwe afspraken wil maken", zegt Ellian. "Frankrijk is daarin belangrijk, want het representeert ook de stem van Italië. En de Italianen en Griekenland zijn de toestroom zat."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau