main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 16:07

Schreuder out, maar wie wordt de nieuwe trainer van Ajax?

Wie wordt de nieuwe trainer van Ajax? Dat is de vraag die de supporters van de Amsterdammers zich vandaag massaal stellen, nadat Alfred Schreuder het veld moest ruimen na het historische puntverlies in eigen huis tegen laagvlieger FC Volendam (1-1) donderdagavond. John Heitinga wordt volgens verschillende media aangesteld als interim-coach.

Heitinga, nu coach van Jong Ajax, moet volgens De Telegraaf binnen 24 uur voor de spelersgroep staan. Hij moet volgens de krant samen met assistent-trainer Michael Reiziger de kar trekken, tot Ajax een nieuwe hoofdtrainer heeft gevonden. Mogelijk duurt zijn periode als eindverantwoordelijke zelfs enkele weken of maanden, schrijft het AD.

De Amsterdammers speelden ook met de gedachte om René Meulensteen bij het eerste elftal te betrekken, weet De Telegraaf. Maar de voormalig assistent-trainer van onder meer Manchester United (onder Sir Alex Ferguson) heeft zijn ja-woord gegeven aan de nationale ploeg van Australië, waar hij op de bank zit naast bondscoach Graham Arnold.

Heitinga

Op Twitter wordt volop gespeculeerd over de opvolging van Schreuder. Zo wordt de naam van voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal Frank de Boer – die al eerder de scepter zwaaide in de hoofdstad en vier landstitels veroverde – genoemd, evenals die van oud-Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst en ex-Ajaxtrainer Peter Bosz. Ook namen van buitenlandse trainers passeren de revue, zoals ex-bondscoaches Joachim Löw (Duitsland) en Luis Enrique (Spanje).

Maar de meeste supporters spreken de voorkeur uit voor het definitief promoveren van Heitinga. De voormalig 87-voudig international van het Nederlands Elftal werkt al enkele jaren in de jeugdopleiding van de Amsterdammers om klaargestoomd te worden voor het grote werk. Tijdens zijn loopbaan als voetballer speelde hij bovendien verdeeld over twee periodes ruim 150 wedstrijden in het eerste elftal van de club en groeide hij uit tot publiekslieveling.

Crisis

Haast met het doorhakken van een knoop is in ieder geval geboden. Tegen FC Volendam speelde Ajax voor de zesde keer op rij gelijk in de Eredivisie en won het voor de zevende opeenvolgende keer niet, iets wat 85 jaar geleden voor het laatst gebeurde. De Nederlandse sportkranten spreken en masse van een sportieve crisis in de hoofdstad.

Critici stellen dat niet alleen Schreuder verantwoordelijk was voor het verval van de landskampioen, maar stellen dat er ook te weinig ervaren mensen met veel verstand van voetbal in de top van de club rondlopen. “Dan onderschat je Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra, die deze functie ook heeft uitgeoefend bij Vitesse en sc Heerenveen”, pareerde Ajax-directeur Edwin van der Sar vrijdag. “Maar dat we er niet florissant voorstaan is duidelijk.”

Ajax heeft nog geen opvolger gevonden voor de vertrokken Marc Overmars, de directeur voetbalzaken die vorig jaar vanwege grensoverschrijdend gedrag is vertrokken. Ook is de club nog op zoek naar een technische man voor de raad van commissarissen, na het vertrek van Danny Blind. Van der Sar zelf denkt overigens niet aan opstappen, zei hij na het ontslag van Schreuder.

#Schreuderout

Ajax staat dit moment op de vijfde plek in de Eredivisie, op zeven punten achterstand van koploper Feyenoord. Het overgrote merendeel van de Ajacieden lijkt dan ook niet rouwig om het vertrek van Schreuder. Teleurgestelde fans smeekten donderdag luidkeels om het ontslag van de ex-voetballer. Op Twitter was #Schreuderout opnieuw trending.

Zondag gaat Ajax op bezoek bij Excelsior, de nummer 13 van de ranglijst.

Lees ook: 

Feyenoord en Ajax klaar voor De Klassieker? ‘Een wedstrijd onder hoogspanning’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer